Składniki:
• kaczka około 1/2 kg
• 3 ząbki czosnku
• 6 – listków świeżej szałwi
• łyżka igieł rozmarynu
• kiść winogron
• szklanka białego wina
• 3 łyżki masła
• łyżka mąki
• 1,2 szklanki bulionu z kostki
• sok z 1/2 cytryny
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, posiekać. Szałwię drobno posiekać. Igły rozmarynu rozgnieść w moździerzu.
Zioła i czosnek wymieszać z łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Kaczkę umyć, osuszyć. Mieszanką natrzeć tuszkę w środku i na zewnątrz.
Winogrona umyć, garść owoców odłożyć, resztą napełnić kaczkę.
Tuszkę zaszyć. Piec godzinę i 20 minut w temperaturze 180-200ºC. Po 20 minutach obficie skropić kaczkę winem. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać ją winem (zostawić 2 łyżki) i powstałym sosem. Odłożone winogrona obrać ze skórki i przepołowić. Masło stopić w rondlu, wymieszać z mąką i podsamżyć.
Wlać bulion i sok z cytryny, zagotować mieszając.
Włożyć winogrona, wlać 2 łyżki wina i 2 łyżki sosu z pieczenia. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje, wyłożyć na półmisek.
Sos podawać osobno.