Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ragout egzotyczne

Składniki:
• 50 dag piersi z indyka
• 2 jabłka
• 2 cebule
• 2 banany
• 2 żółtka
• szklanka ryżu
• szklanka bulionu z kostki
• szklanka śmietany – 18proc.
• 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
• 4 łyżki oliwy
• łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
• łyżka wiórków kokosowych
• łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
• płaska łyżka przyprawy curry
• łyżeczka vegety
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i osączyć, a następnie pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać mięso, jabłka, wiórki kokosowe i wegetę.
Wlać 5 łyżek wody i dusić mięso, pod przykryciem, na małym ogniu, 30 minut.
W razie potrzeby uzupełnić wyparowany sos wodą. Umyty i osączony ryż skropić 1 łyżką oliwy.
Bulion rozcieńczyć 1/2 szklanki gorącej wody z dodatkiem kurkumy. Ryż zalać gorącym bulionem, gotować pod przykryciem, na małym ogniu, 20 minut, a następnie odstawić i trzymać w cieple.
Gdy mięso będzie miękkie, wlać do potrawy śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
Potrawę zdjąć z ognia, dodać jogurt roztrzepany z żółtkami i curry.
Banany obrać, pokroić w plasterki i szybko obsmażyć na pozostałej oliwie.
Można je również oprószyć curry.
Na ogrzany półmisek wyłożyć ryż, a na nim ułożyć mięso i banany.
Ragoût posypać natką pietruszki i od razu podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *