Składniki:
- 1 kaczka
- 3 liście laurowe
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- ½ szkl. suszonych owoców
- ½ szkl. migdałów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szkl. czerwonego wina
- 2 szkl. soku grejpfrutowego
- 2 szkl. bulionu drobiowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kaczkę podzielić na porcję, które ułożyć na półmisku i posypać pieprzem, solą oraz siołami.
Wstawić do lodówki na cała noc.
Następnego dnia kaczkę opłukać z przypraw i nakłuć ze wszystkich stron nożem i obrumienić na rozgrzanej oliwie.
W między czasie suszone owoce oraz migdały posiekać.
Do przyrumienionej kaczki wlać wino i trzymać na ogniu do momentu, aż połowa wina wyparuje, wówczas dodać pozostałe składniki i wstawić brytfannę pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na 4 do 5 godzin."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek