Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z indyka faszerowana polentą orzechową

Składniki:

    • 1 pierś z indyka ze skórą
    • ¼ pęczka bazylii
    • ¼ szkl. orzechów
    • pieprz
    • ¼ zkl. stopionego masła

    Polenta:
    • 5 szkl. wody
    • ¼ masła
    • 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Masło razem z wodą doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą nie przerywając ucierania.
    Następnie zredukować ogień i gotować ok. 20-25 minut często mieszając.
    Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z posiekanymi orzechami.
    Skórę w indyku poluzował aby powstała kieszonka, którą napełnić polentą.
    Na wierzchu ułożyć liście bazylii.
    Indyka ułożyć w brytfannie, posmarować masłem i posypać pieprzem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 2 godzin.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *