Składniki:
- • 1 pierś z indyka ze skórą
• ¼ pęczka bazylii
• ¼ szkl. orzechów
• pieprz
• ¼ zkl. stopionego masła
Polenta:
• 5 szkl. wody
• ¼ masła
• 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Masło razem z wodą doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą nie przerywając ucierania.
Następnie zredukować ogień i gotować ok. 20-25 minut często mieszając.
Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z posiekanymi orzechami.
Skórę w indyku poluzował aby powstała kieszonka, którą napełnić polentą.
Na wierzchu ułożyć liście bazylii.
Indyka ułożyć w brytfannie, posmarować masłem i posypać pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 2 godzin."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka