Składniki: 4 szkl wody 1 łyżeczka soli 1 szkl polenty ½ szkl startego parmezanu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić do smaku po czym cały czas mieszać trzepaczką wlewać stopniowo polentę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżka. Po około 25 minutach dodać masło…
Tag: polenta
Listy
Polenta z kaszy kukurydzianej z serem
by Ryszard Górski • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl wody 2 szkl drobnej kaszy kukurydzianej 2 szkl mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka rozmarynu 5 dag masła 25 dag sera sól pieprz Sposób wykonania: Wodę wymieszać z mlekiem i oliwa z oliwek, po czym doprowadzić do wrzenia i wsypać kasze. Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 30…
Listy
Polenta kukurydziana
by Jowita • • 0 Comments
Składniki: 1,75 l wody szczypta soli 250 g mąki kukurydzianej Sposób wykonania: Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia wówczas stopniowo wsypywać mąkę cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut nie przerywając mieszania. Duża deskę zmoczyć wodą po czym wylać na nią polentę, wyrównując łyżką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie…
Dodatki
Sucha polenta
by Magda Arciszewska • • 0 Comments
Składniki: 5 ½ szkl. bulionu 175 g mąki kukurydzianej 25 g pokrojonego masa sól pieprz oliwa Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny . Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać.…
Zupy
Mokra polenta
by Krzysztof Zwierzyński • • 0 Comments
Składniki: 5 ½ szkl. bulionu 175 g mąki kukurydzianej 25 g pokrojonego masła sól pieprz Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny . Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać. Doprawić…