Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sucha polenta

Składniki:

  • 5 ½ szkl. bulionu
  • 175 g mąki kukurydzianej
  • 25 g pokrojonego masa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

    Sposób wykonania:
    Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając.
    Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny .
    Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie polentę przelać na blachę wysmarowaną oliwę.
    Warstwa powinna wynosić około 1 cm.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Gdy polenta będzie zimna pokroić ja w trójkąty, skrapiając je lekko oliwą.
    Ułożyć je na blasze i wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż nabiorą złotego koloru.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *