Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polenta z kaszy kukurydzianej z serem

Składniki:

  • 4 szkl wody
  • 2 szkl drobnej kaszy kukurydzianej
  • 2 szkl mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 5 dag masła
  • 25 dag sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Wodę wymieszać z mlekiem i oliwa z oliwek, po czym doprowadzić do wrzenia i wsypać kasze.
Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie dodać połowę masła oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego pozostałym masłem.
Na wierzchu rozłożyć plasterki sera i posypać wierzch rozmarynem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż ser się przyrumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *