Składniki:
- 1 kaczka
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 dag suszonych grzybów
- 5 dag masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżeczki przyprawy do zup
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kaczkę natrzeć solą i przyprawą do zup w wewnątrz i zewnątrz i odstawić na 1 godzinę
W między czasie posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać do mięsa mielonego razem z pokrojonymi w plasterki grzybami.
Dokładnie wymieszać i obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać jajka, paprykę i szczyptę przyprawy do zup.
Powstałym farszem nadziać kaczkę, spiąć wykałaczkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni .
W trakcie pieczenia polewać ją na początku wodą a potem wytworzonym sosem.