Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 seler
- 25 dag pomidorów z puszki
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1 łyżeczka tymianku
- 25 dag ryżu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Kurczaka podzielić na porcje, które natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz szałwią, wówczas obsmażyć je na rozgrzanym oleju.
Następnie dodać do kurczaka posiekaną cebulę i zalać całość winem.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie kurczaka wyjąć a sos zredukować do ½ l płynu po czym dodać pokrojone pieczarki, pomidory i śmietanę.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz winiakiem.
Sosem polać mięso przed podaniem.