Składniki:
- 1 kurczak
- 15 dag wątróbek drobiowych
- 20 dag jabłek
- 3 cebule
- 1 szkl. rosołu
- ½ szkl. białego wina
- ½ szkl. soku jabłkowego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 10 listków szałwii
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wątróbki pokroić i wrzucić na rozgrzane masło, dodać jedną posiekaną cebulę.
Całość podsmażyć, doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym wlać 50 ml wina oraz sok z cytryny i wrzucić pokrojone jabłka.
Wymieszać, poddusić i odstawić do ostygnięcia.
Kurczaka natrzeć sola oraz pieprzem i napełnić ją farszem, spiąć wykałaczkami.
Posmarować ja jeszcze tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 75 minut.
Po około 30 minutach dodać pozostałe cebule pokrojone na kawałki oraz podlać resztą wina, sokiem jabłkowym i rosołem.
Po upieczeniu kurczaka wyjąć a do sosu z pieczenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku.