Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany jabłkami i wątróbką

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 20 dag jabłek
  • 3 cebule
  • 1 szkl. rosołu
  • ½ szkl. białego wina
  • ½ szkl. soku jabłkowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 10 listków szałwii
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Wątróbki pokroić i wrzucić na rozgrzane masło, dodać jedną posiekaną cebulę.
    Całość podsmażyć, doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym wlać 50 ml wina oraz sok z cytryny i wrzucić pokrojone jabłka.
    Wymieszać, poddusić i odstawić do ostygnięcia.
    Kurczaka natrzeć sola oraz pieprzem i  napełnić ją farszem, spiąć wykałaczkami.
    Posmarować ja jeszcze tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 75 minut.
    Po około 30 minutach dodać pozostałe cebule pokrojone na kawałki oraz podlać resztą wina, sokiem jabłkowym i rosołem.
    Po upieczeniu kurczaka wyjąć a do sosu z pieczenia dodać śmietanę wymieszaną z  mąką, doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *