Składniki:
- 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
- oliwa
- majeranek, czosnek, pieprz, sól.
Farsz:
- 10 dkg kiełbasy myśliwskiej
- 10 dkg szynki
- 1/3 szklanki prażonych orzechów nerkowca
- rozgotowany ryż
- 1 jajko
Opis wykonania:
Dorodną, młodą kaczkę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu ze środka, a następnie nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem i majerankiem. Przyrządzamy nadzienie. Kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę, dodajemy miękki ryż, orzechy uprzednio uprażone na suchej patelni, jajko, całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę, zaszywamy lub spinamy wykałaczką. Pieczemy w temp. 200 st. C przez 25 minut, aż się zrumieni. Odlewamy nadmiar tłuszczu, przewracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Zmniejszamy temp. do 180 st. C i dalej pieczemy przez 1 godzinę, nie podlewając tworzącym się sosem. Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu najgrubszej części udka wypływa klarowny sok.