Składniki:
-
- 50 dkg filetówz karpia
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 1 ubite białko
- sól, biały pieprz
- kilka posiekanych listków bazylii
- olej
- 1 obrana i drobno posiekana cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól, pieprz, cukier
- kilka czarnych oliwek
- śmietana – alternatywnie
Sposób przyrządzenia:
Na talerzu wymieszać sól, biały pieprz i skrobię kukurydzianą. Umytą i osuszoną rybę obtoczyć w przygotowanej panierce, otrząsnąć z jej nadmiaru i zanurzyć w ubitym białku. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju i smażyć w nim filety przez 5 minut. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć filety z nadmiaru oleju, odłożyć w ciepłe miejsce.
W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i po kilku minutach koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić razem i podlać połową bulionu. Gotować powoli aż cebula zmięknie. Resztę bulionu wymieszać z mąką, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia mieszając. Smak skorygować cukrem i octem. Na koniec wrzucić jeszcze czarne oliwki.Tak przyrządzonym sosem podlać rybę,posypać bazylią i podawać. Jako dodatek podajemy ryż ugotowany na sypko lub pieczywo.