Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 3 cebule
- 2 zielone papryki
- 8 ząbków czosnku
- 1 liśc laurowy
- oliwa
- kilka kropli ostu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Ziemniaki, cebulę i paprykę umieścić w misce, przyprawić sola i pieprzem, wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zawartość miski i liść laurowy. Przez 10 minut smażyć w wysokiej temperaturze, potem zmniejszyć płomień, dodać obrany, grubo pokrojony czosnek i smażyć dalsze 20 minut mieszając aby potrawa nie przywarła. Jeśli to konieczne ziemniaki obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy, ponownie przełożyć na patelnię, dodać ocet i po przemieszaniu i kilkuminutowym smażenie podawać. Znakomity dodatek do mięs o niskiej zawartości tłuszczu, sadzonych jajek, jarzyn z wody itp. Polecam, pychota.