Składniki:
- 6 dużych obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 6 plastrów bekonu
- 2 łyżki tłuszczu z kaczki lub gęsi
- 2 łyżki posiekanej naci z pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Znakomity do tej potrawy jest tłuszcz pozostały po pieczeniu drobiu, aromatyczny i smaczny. Ziemniaki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć na nim plastry bekonu. Ziemniaki odcedzić, pozwolić im przez chwilę odparować, dodać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i bekonem. Smażyć na małym ogniu mieszając co kilka minut. Gdy ziemniaki będą miękki dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać. Doskonały dodatek do jarzynki z wody, jajek sadzonych itd. Znakomicie smakują podane z jogurtem czy też kwaśnym mlekiem. Polecam, pychota.