Składniki:
-
- 1 kg filetów śledziowych ze skórą
- dobra musztarda
- 3 ogórki kiszone
- kilka gałązek koperku
- 2 pokrojone w kostkę i blanszowane cebule
-
- 3 obrane pokrojone w plastry cebule
- 1/3 szklanka octu 10%
- 2/3 wody
- 2 liście liści laurowych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 5 ziaren kolendry
- sól, biały pieprz, cukier do smaku
Zalewa:
Sposób przyrządzenia:
Ładne białe śledzie dokładnie oczyścić z otrzewnej, resztek ości i płetw. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Wszystkie składniki zalewy dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, przyprawić solą cukrem i pieprzem, odstawić do wychłodzenia. Śledzie obsączyć z zalewy, każdy płat posmarować musztardą i posypać kostką z cebuli, ułożyć na niej ćwiartkę ogórka i gałązkę koperku, ściśle zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane śledzie zalać w szklanym naczyniu zimną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.