Składniki:
- 20 dkg filet z karpia
- ¼ główki kapusty włoskiej posiekanej
- 2 grubo pokrojone cebule dymki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka śmietany – alternatywnie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kapustę i dymkę obgotować w wodzie przez 3 minuty, odcedzić, obsączyć. Kapustę, cebulkę wymieszać, przyprawić, skropić oliwą. Na dnie płaskiego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę z kapusty i dodatków, na niej umyty i przyprawiony filet z karpia. Zapiec przez 15 minut w piekarniku. Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek, przykryć uduszoną kapustą. Przed podaniem polać śmietanką. Podobnie można przyrządzić karpia panierowanego, w tym przypadku karpia obsmażamy tylko na rumiano, dopiecze się w piekarniku.