Składniki:
- ½ szklanki soli peklującej
- 2 litry wody
- 75 dkg małych cebul
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki octu 3%
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 pokruszony liść laurowy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
Sposób przyrządzenia:
Nie obraną cebulę zalać roztworem z ¼ szklanki soli i 1 litra wody. Odstawić obciążone czystym talerzem w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie cebulę wyjąć łyżką cedzakową z zalewy, obrać. Do roztworu którym zalana była cebula dodać pozostałą wodę i sól, zalać nim obrane cebulki, obciążyć talerzem aby były przykryte roztworem, odstawić na dwa dni. W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet, dodać cukier, gotować kilka minut, schłodzić. Cebulki odsączyć z zalewy, dokładnie wypłukać i pozostawić aby się odsączyły. W odpowiednio dużym szklanym naczyniu układać warstwami cebulki przesypując je przyprawami. Zalać chłodnym roztworem octu z cukrem. Naczynie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 dni. Polecam, pychota.
Ocet spirytusowy można zastąpić octem winnym, można też do roztworu octu spirytusowego dodać kilka kropli octu balsamicznego. Ilość przypraw w przepisie uzależniamy od preferencji smakowych.