Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane cebulki

Składniki:

    • ½ szklanki soli peklującej
    • 2 litry wody
    • 75 dkg małych cebul
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 2 szklanki octu 3%
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 pokruszony liść laurowy
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry


    Sposób przyrządzenia:
    Nie obraną cebulę zalać roztworem z ¼ szklanki soli i 1 litra wody. Odstawić obciążone czystym talerzem w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie cebulę wyjąć łyżką cedzakową z zalewy, obrać. Do roztworu którym zalana była cebula dodać pozostałą wodę i sól, zalać nim obrane cebulki, obciążyć talerzem aby były przykryte roztworem, odstawić na dwa dni. W rondlu doprowadzić do wrzenia  ocet, dodać cukier, gotować kilka minut, schłodzić. Cebulki odsączyć z zalewy, dokładnie wypłukać i pozostawić aby się odsączyły. W odpowiednio dużym szklanym naczyniu układać warstwami cebulki przesypując je przyprawami. Zalać chłodnym roztworem octu z cukrem. Naczynie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 dni. Polecam, pychota.

    Ocet  spirytusowy można zastąpić octem winnym, można też do roztworu octu spirytusowego dodać kilka kropli octu balsamicznego. Ilość przypraw w przepisie uzależniamy od preferencji smakowych.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *