Składniki:
- pół kaczki(około60dkg)
- sól
- majeranek
- czosnek
- 2 dkg tłuszczu
- łyżka mąki
- 60dkg kwaszonej kapusty
- cebula
- 2-3suszone grzyby
Sposób przyrządzenia:
Połowę kaczki po odcięciu udka pokrajać w poprzek na 2-3 części. Mięso natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, obrumienić na tłuszczu .Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, ułożyć obrumienione mięso kaczki ,podlać niewielką ilości wody, dodać rozdrobnione grzyby suszone i razem ugotować .Wyjąć mięso, a kapustę oprószyć mąką ,zagotować i wymieszać. Podawać mięso razem z kapustą, z ziemniakami lub pyzami. kapustę obgotować jak np do bigosu żeby była nie za kwaśna ,i to jest dokładny przepis z jakiejś gazety z przed 30stu lat, Moja małżonka ten przepis zmodyfikowała , po obgotowaniu kapusty i obsmażeniu mięsa łączy to od razu w jednym garnku i dusi aż do miękkości mięsa i te przepis to jest to. Naprawdę polecam kaczka jest wyśmienita a kapusta jeszcze lepsza