Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka duszona z kapustą

Składniki:

  • pół kaczki(około60dkg)
  • sól
  • majeranek
  • czosnek
  • 2 dkg tłuszczu
  • łyżka mąki
  • 60dkg kwaszonej kapusty
  • cebula
  • 2-3suszone grzyby

Sposób przyrządzenia:
Połowę kaczki po odcięciu udka pokrajać w poprzek na 2-3 części. Mięso natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, obrumienić na tłuszczu .Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, ułożyć obrumienione mięso kaczki ,podlać niewielką ilości wody, dodać rozdrobnione grzyby suszone i razem ugotować .Wyjąć mięso, a kapustę oprószyć mąką ,zagotować i wymieszać. Podawać mięso razem z kapustą, z ziemniakami lub pyzami. kapustę obgotować jak np do bigosu żeby była nie za kwaśna ,i to jest dokładny przepis z jakiejś gazety z przed 30stu lat, Moja małżonka ten przepis zmodyfikowała , po obgotowaniu kapusty i obsmażeniu mięsa łączy to od razu w jednym garnku i dusi aż do miękkości mięsa i te przepis to jest to. Naprawdę polecam kaczka jest wyśmienita a kapusta jeszcze lepsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *