Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolady z dzika (lub z wołowiny)

Składniki:


  • szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
  • papryka czerwona (może być konserwowa)
  • ogórek kwaszony
  • cebula
  • boczek wędzony
  • kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Produkty Kamis:

  • musztarda sarepska(dla lubiących może być Francuska)
  • pieprz kolorowy (może być czarny ale polecam smak mieszanego)
  • papryka słodka (dobra jest papryka słodka w płatkach )
  • jałowiec
  • warzywko – do smaku

Sposób przyrządzenia:
Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie „namielić” na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj). Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę. Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy. Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad. W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą. Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj.  Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko.  Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za „ciężki”. Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło. Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
Smacznego!
Przepis została nadesłany na konkurs Kamis  Autor:Katarzyna Żołędziewską

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *