Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka duszona z czerwoną kapustą

Składniki:

  • kaczka
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki tłuczonego jałowca
  • 1 cebula
  • główka czerwonej kapusty
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g masła
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kawałek cynamonu
  • 1 goździk

    Sposób wykonania:
    Kaczkę natrzeć solą, pieprzem oraz jałowcem i skropić sokiem z  cytryny, odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce.
    W między czasie kapustę poszatkować  i wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić do wrzenia i odcedzić.
    Następnie kaczkę podzielić na porcję, które zarumienić na rozgrzanym maśle, wówczas skropić ją winem i trzymać na ogniu pod przykryciem kilka minut.
    Dodać kapustę, goździk, kawałek cynamonu oraz wlać wino, pozostawić na ogniu do miękkości kaczki.
    Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *