Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Japońskie pierogi gioza

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 30 dkg mielonej wieprzowiny
  • świeża kapusta
  • świeży szczypior albo dymka
  • tarty imbir
  • posiekany czosnek
  • 1 łyżeczka wódki sake
  •  sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcester

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Kapustę drobno posiekać, posolić i po 5 minutach odcisnąć dokładnie z powstałego płynu. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Celowo nie podaję ilości składników dodawanych do mięsa pozostawiając ją preferencją smakowym czytelników.
Sos:
Wymieszać sos sojowy z sosem Worcester .
Z ciasta wykrawamy szklanką lub specjalną foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi smażymy w głębokim oleju aż uzyskają piękny złoty kolor. Podajemy z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *