Składniki:
- 5 grubych kromek czerstwego chleba
- ½ szkl. suszonych fig
- 1 żółta cebula
- 2 gałązki szałwii
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- ½ szkl. posiekanych orzechów
- pieprz
Sposób wykonania:
Do mięsa wbić jajko i dodać namoczone kromki chleba, posiekane figi i szałwie oraz cebule pokrojoną w drobną kostkę.
Dodać jeszcze orzechy oraz pieprz do smaku.
Całość dokładnie wyrobić i z powstałej masy formować małe klopsy.
Klopsy ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 5-10 minut."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka