Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indycze klopsy z figami i orzechami

Składniki:

  • 5 grubych kromek czerstwego chleba
  • ½ szkl. suszonych fig
  • 1 żółta cebula
  • 2 gałązki szałwii
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • ½ szkl. posiekanych orzechów
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Do mięsa wbić jajko i dodać namoczone kromki chleba, posiekane figi i szałwie oraz cebule pokrojoną w drobną kostkę.
    Dodać jeszcze orzechy oraz pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wyrobić i z powstałej masy formować małe klopsy.
    Klopsy ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 5-10 minut.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *