Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polenta z suszonymi owocami i rodzynkami

Składniki:

  • 1 ½ szkl. mąki kukurydzianek
  • ½ szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. tłustej śmietany
  • ½ szkl. miodu
  • ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szkl. rodzynek

    Sposób wykonania:
    Mleko z wodą oraz masłem doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas dodawać stopniowa mąkę kukurydzianą przesianą z cynamonem, gałką muszkatołową oraz brązowym cukrem.
    Cały czas mieszając trzymać na ogniu ok. 20-25 minut.
    Przed podaniem polać śmietaną oraz miodem i posypać orzechami oraz rodzynkami.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *