Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polenta cytrusowa z orzechami

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 3 szkl. wody
  • 3łyzki masła
  • ¾ szkl. miodu
  • 1 ¾ szkl. mąki kukurydzianek
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. orzechów

    Sposób wykonania:
    Z pomarańczy zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok po czym sok, skórkę, wodę, miód, oraz masło doprowadzić na małym ogniu do delikatnego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę  kukurydzianą cały czas mieszając.
    Następnie zredukować ogień i trzymać ok. 20-25 minut dość często mieszając.
    Przed podaniem posypać cukrem oraz orzechami.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *