Składniki:
- • 5 grubych kromek chleba
• 1 żółta cebula
• 2 gałązki oregano
• 2 gałązki tymianku
• ½ szkl. daktyli
• ½ szkl. orzechów
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 70 dag mielonej cielęciny
• 1 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki)
• 1 jajko
• pieprz
Sposób wykonania:
- Do mięsa wbić jajko i dodać namoczony chleb, posiekaną cebulę, drobno pokrojone daktyle i orzechy oraz posiekany tymianek i oregano.
Całość dokładnie wyrobić doprawiając do smaku pieprzem.
Z powstałej masy formować małe klopsy, które ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 10-15 minut."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Agnieszka G