Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Halibut

Szanowni Czytelnicy. Oferta w naszych sklepach ze stoiskami rybnymi jest coraz bogatsza. Oferują one szeroki asortyment ryb o wyglądzie i nazwach częstokroć bardzo egzotycznych. Przeciętny zjadacz karpi czuję się więc nieco zagubiony, a personel stoiska nie potrafi niestety nic powiedzieć na temat oferty. A więc musimy polegać na wzajemnej informacji.

Halibut zamieszkuje morza o niskiej temperaturze wody, należy do rodziny flądrowatych. Jest drapieżnikiem, żywi się głównie innymi rybami. Żyje na głębokościach 200 – 1600 m., często pływając w toni wodnej. Halibut ma kształt płaski, smukły, wydłużony z oczami po jednej stronie ciała. Płetwy brzuszne są równe i symetrycznie rozmieszczone. Ma duży i mocny, uzębiony otwór gębowy. Wątroba halibuta jest bardzo bogata w witaminę A, osiąga długość ponad metr długości i ciężar kilkunastu kilogramów. Mięso halibuta jest białe, delikatne i smaczne. Najsmaczniejszy jest duszony w białym winie, pieczony na ruszcie i wędzony.
Potoczna nazwa polska to kulbak.

1 comment for “Halibut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *