Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 gałązki tymianku
- 1 kg pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru
- Papryka mielona
- 1/8 l wytrawnego czerwonego wina
- ¾ l bulionu
- kilka pomidorków koktajlowych
- tymianek
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę , którą obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekaną cebulę a potem pokrojone pomidory.
Całość wymieszać i chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz cukrem,.
Następnie wlać bulion oraz wino i nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia.
Pozostawić na małym ogniu pod przykryciem na około 75 minut.
Przed podaniem udekorować pomidorkami i tymiankiem.