Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 kapusta
  • 2 cebule
  • 4 plastry pieczeni rzymskiej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ l mleka
  • 2 łyżeczki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz
  • ½ łyżeczki majeranku

    Sposób wykonania:

    1. Ziemianki ugotować w osolonym wrzątku
      W między czasie pieczeń oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym wyjąć z patelni a na tym samym tłuszczu przesmażyć poszatkowaną kapustę.
      Następnie oprószyć ją mąką i zasmażyć, wówczas wlać jeszcze ¼ l wody oraz bulion i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
      Po tym czasie dodać do smaku i dodać cebule oraz pokrojoną w kostkę pieczeń.
      Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
      Na wierzchu ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki.
      Oprószyć całość solą, pieprzem oraz majerankiem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *