Składniki:
- 300 g liści szpinaku
- 100 g chudego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 50 g startego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 kg schabu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/8 l wytrawnego białego wina
- 1/8 l bulionu
- 2 łyżki śmietany
- mąka
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebule, oczek oraz czosnek po czym dodać rozmrożony szpinak i chwile razem dusić.
Następnie dodać ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W między czasie zrobić w mięsie nacięcie aby powstała kieszonka, która wypełnić szpinakiem.
Obsmażyć mięso na rozgrzanym maśle po czym zalać je bulionem oraz winem i trzymać na małym ogniu około 80 minut.
Po tym czasie mięso wyjąć a do sosu dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wody.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.