Składniki:
- 15 dag. świeżych, młodych liści winogron
- 30 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 2 jajka
- 10 dag. ryżu długoziarnistego
- natka pietruszki
- listki świeżej mięty
- 2 cytryny
- sól, pieprz
- .
Sposób wykonania:
- Liście sparzyć wrzątkiem . Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do mięsa razem z ryżem, jajkami i posiekaną drobno natką i miętą. Wymieszać i przyprawić. Porcje farszu kłaść na liściach winorośli i formować gołąbki. Dno garnka wyłożyć resztą liści i plasterkami cytryn. Ułożyć w nim gołąbki, zalać wrzątkiem i dusić ok. 1i1/2 godziny.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad