Składniki:
Ciasto:
- 40 dag. mąki
- 150 ml. wody
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 40 dag. płucek wieprzowych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Płucka ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Płucka i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ze składników podanych na ciasto wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie placki i wycinać z nich krążki, nadziewać farszem i ugotować w osolonym wrzątku. Podane na talerzu polać tłuszczem z cebulką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad
1 comment for “Pierogi z płuckami wieprzowymi”