Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany z młodymi ziemniaczkami w sosie czosnkowym

Składniki:

  • 2 jędrne bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 4 młode ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 cytryny


Sposób przyrządzenia:

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1cm. i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Osączyć, skropić oliwą z oliwek i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się zrumienia. Ziemniaki umyć, ugotować, obrać i zmiażdżyć w prasce. Dodać zmiażdżony czosnek i 4 łyżki wody. Doprawić solą, zmiksować z sokiem z cytryny i 50 ml. oliwy. Sosem polać bakłażany i piec, aż sos się zrumieni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *