Składniki:
- 2 jędrne bakłażany
- oliwa z oliwek
- sól
- 4 młode ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- 2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1cm. i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Osączyć, skropić oliwą z oliwek i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się zrumienia. Ziemniaki umyć, ugotować, obrać i zmiażdżyć w prasce. Dodać zmiażdżony czosnek i 4 łyżki wody. Doprawić solą, zmiksować z sokiem z cytryny i 50 ml. oliwy. Sosem polać bakłażany i piec, aż sos się zrumieni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad