Składniki:
-
- 1 biała kapusta
- 50 dkg mielonej wołowiny
- ½ szklanki wody
- 10 dkg topionego masła
- ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- sól
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści..
Mielone mięso przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać wodę, dokładnie wymieszać.
Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu na jednym z wierzchnich liści. Najlepiej nadają się do tego naczynia żaroodporne, kamionkowe lub całe z metalu z grubymi ściankami. Ułożone w naczyniu gołąbki, podlać gorącą wodą, przykryć. Dusić w średnio nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Powstały sos zagęścić mąką. Podawać z ziemniakami.
1 comment for “Gołąbki po bawarsku”