Składniki:
- 1 biała kapusta o wadze około 1 kg
- 80 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- 5 dkg ryżu
- 3 cebule
- 10 dkg masła
- 15 dkg pomidorów piure
- boczek wędzony z żeberkami
- 60 dkg kiszonej kapusty
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Mielone mięso wymieszać z 3 łyżkami pokrojonej cebuli, ryżem, majerankiem, przyprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Resztę cebuli zeszklić na maśle, dodać piure z pomidorów kiszoną kapustę, dusić 20 minut podlewając odrobiną wody. Tak przygotowaną kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na niej ułożyć podzielony na porcję boczek z żeberkami, przykryć kilkoma liśćmi białej kapusty. Jako ostatnią warstwę ułożyć gołąbki. Podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 90 minut.