Składniki:
- masło 25 dag
- cukier 10 dag
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- sól
- jajka 5 sztuk
- mąka 1/2 kg
- proszek do pieczenia 1 opakowanie
- śmietana 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- bita śmietana
- dżem owocowy
Sposób przyrządzenia:
Masło ogrzać do temperatury pokojowej, następnie zmiksować je z cukrem,
cukrem waniliowym i solą. Dodawać do niego po kolei jajka i wszystko
dokładnie ze sobą mieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i
stopniowo dolewać mleko oraz śmietanę. Gofrownicę należy dobrze
wysmarować tłuszczem, nagrzać i piec na niej gofry. Na ciepłe gofry
należy kłaść bitą śmietanę i mus owocowy. Można także posypać cukrem
pudrem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos