Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki grzybowe

Składniki:

  • mąka 1/2 kg
  • żółtka 4 sztuki
  • sól
  • mleko 2 szklanki
  • masło 6 dag
  • grzyby 60 dag
  • olej 10 łyżek
  • natka pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Żółtka proszę oddzielić o białek. Mąkę połączyć proszę z solą, żółtkami,
    mlekiem i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Białka jaj należy
    dokładnie ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na patelni należy
    rozgrzać masło, cebulę posiekać bardzo drobno i zrumienić ją na maśle.
    Do cebuli należy dodać grzybki, doprawić solą i w miarę potrzeby podlać
    odrobiną wody, wszystko razem udusić do moemntu, kiedy płyn odparuje z
    patelni. Do grzybków należy dodać natkę pietruszki, a po wymieszaniu
    dodać grzybki do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszać znów. Na
    patelni należy rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki z obu stron na złoty kolor.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *