Składniki:
- mąka 1/2 kg
- żółtka 4 sztuki
- sól
- mleko 2 szklanki
- masło 6 dag
- grzyby 60 dag
- olej 10 łyżek
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Żółtka proszę oddzielić o białek. Mąkę połączyć proszę z solą, żółtkami,
mlekiem i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Białka jaj należy
dokładnie ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na patelni należy
rozgrzać masło, cebulę posiekać bardzo drobno i zrumienić ją na maśle.
Do cebuli należy dodać grzybki, doprawić solą i w miarę potrzeby podlać
odrobiną wody, wszystko razem udusić do moemntu, kiedy płyn odparuje z
patelni. Do grzybków należy dodać natkę pietruszki, a po wymieszaniu
dodać grzybki do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszać znów. Na
patelni należy rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki z obu stron na złoty kolor.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos