Składniki:
- młoda gęś
- 5 kwaśnych jabłek
- 2 cebule
- garść rodzynek
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Tuszkę młodej gęsi oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć, obrać ze skóry, 3 pokroić w ósemki posypać lekko majerankiem. Wymieszać z rodzynkami, nafaszerować gęś. Otwór zaszyć białą bawełnianą nicią. Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2 szklanki wody, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso przez 2 godziny kilkakrotnie odwracając. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Na 30 minut przed końcem pieczenia do brytfanny włożyć cebule, gęś obłożyć pozostałymi jabłkami pokrojonymi w ćwiartki i upiec razem.
1 comment for “Gęś wielkanocna”