Składniki:
- 1 zadnia golonka lub dwie przednie
- ¼ kg boczku wędzonego
- 1/2 dobrej kwaśnej śmietany
- ½ kg białej kiełbasy
- czosnek
- jarzyny
- po 1 jajku na osobę ( lub 2-3 przepiórcze znacznie smaczniejsze)
- żurek z butelki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jarzyny obrać. Golonkę, boczek, jarzyny i przyprawy (bez majeranku) wrzucić do wody, ugotować do miękkości , wyjąć z wywaru. Włożyć białą kiełbasę wcześniej ponakłuwaną widelcem. Powoli gotować. Wlać tyle żurku, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Zagotować. Dodać śmietanę, majeranek i obraną ze skóry, pokrojoną w słupki golonkę. Podawać z kiełbasą i jajkiem na twardo.