Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 marchewki
- ½ l bulionu
- ½ l wytrawnego białego wina
- 10 ziaren białego pieprzu
- 1 listek laurowy
- 25 dag gotowanej szynki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 10 łyżeczek żelatyny
Sposób wykonania:
- Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki (marchewki pozostawić w całości).
Zaleć je bulionem oraz 250 ml wina.
Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz ziarna pieprzu i trzymać na małym ogniu aż warzywa będą ugotowane na półtwardo.
W między czasie szynkę pokroić w kostkę, którą wymieszać z posiekaną natkę pietruszki.
Rozłożyć ja na dnie keksówki wyłożonej folią aluminiową.
Następnie wyjąć marchewki z wywaru i wówczas pokroić je w plastry po czym ułożyć na szynce.
Natomiast wywar przecedzić i połączyć z pozostałym winem, doprowadzić do zagotowania, wówczas rozpuścić w nim żelatynę.
Doprawić do smaku i zalać szynkę marchewką.
Powstałą galaretkę wstawić do lodówki aby zastygła.