Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
Kochani, dziekuje za tak mi³e i ciep³e przyjêcie 🙂 Tinca, Twoja "rozwi±z³o¶æ" jest ca³kem na miejscu, ako admin masz do tego ¶wiête prawo hihi.
Jestem teraz "na wyjezdnym" i opycham siê ³akociami i wyrobami kulnarnymi mojej siostry.
Po powrocie do domu zab³ysnê swoim talentem kulinarnym hehe.
¯artujê, wiêcej sie tu uczê sama, ale kilka ulubionych potraw mam na swoim koncie.
Pozdrawiam serdecznieadminKeymasterLubiê smaczne eksperymenty, w poprzednim sezonie sprawdzi³am przepis wziêty gdize¶ z internetu (nie pamiêtam gdzie by³) i okaza³ siê super.
Potrzebne s± pieczarki, takie du¿e oko³o 5-6 cm ¶rednicy, o bia³ej skórce, jêdrne, twarde, zamkniête tj bez widocznych blaszek
bia³e wino, kilka plasterków szynki gotowanej, só³, pieprz, cebula, olej do sma¿enia.
Na gor±cy t³uszcz wrzucamy posiekan± cebulê, nó¿ki pieczarek odcinamy, kroimy w kostkê, wrzucamy do cebuli, po odparowaniu soku wlewamy kilka ³y¿ek wina, pokrojon± w kostkê szynkê, posypujemy sol± pieprzem, czekamy a¿ wystygnie.
Farsz wk³adamy do kapeluszy, dodajemy odrobine mase³ka, zawijamy w foliê aluminiow±, grilujemy
Jak kto lubi to do farszu mo¿na dodaæ pietruszkiJest super, super, pucha, niam, niam :laugh:
adminKeymasterPod koniec gotowania dodajê do kapusty rozrobion± zupê ogonow± w proszku. kapusta jest wtedy troche zageszczona , doprawiona i ma orginalny smak. A gotuje ró¿ni z wêdlin±, z miêsem, z koperkiem …. to zale¿y co mam w lodówce i na co mam akurat ochttê. A jesli dodaje sie zuoê ogonow± nie trzeba dodawaæ przecieru pomidorowego.
adminKeymasterbardzo dziekuje tinca :rolleyes:
adminKeymastertinca…jak zwykle ratujesz mnie super dzieki bardzo
adminKeymasterja niestety nie mam gdzie grilowac..ale gdy jest lato jezdzimy nad wodê i tam grilujemy a teraz to mam przyjació³ z ogrodkami dzialkowymi i ja idê jako go¶æ ,ale zawsze z pe³nym koszykiem 😉 ..uwielbiam ten sezon grilowy
adminKeymasterserdeczne gratulacje.. :laugh:
adminKeymaster[b]Roladki ze schabu [/b]
8 kotletów schabowych bez ko¶ci
20 dag pieczarek
1 cebula
15 dag sera zó³tego
1 jajko
bu³ka tarta
Pieczarki drobno pokroiæ, cebulke te¿. Poddusiæ w rondelku. Ser ¿ó³ty utrzeæ na grubej tarce. Na rozbite kotlety po³ozyæ warstwê posma¿onych pieczarek i posypaæ serem. Zawijaæ roladki, zwi±zaæ nitk± bawe³nian±. Otoczyæ w jajku i bu³ce tartej. Usma¿yæ na patelni.przepis na konkurs
adminKeymaster[b]"Kieszonkowe schaboszczaki" [/b]
kotlety schabowe z ko¶ci±, trochê grubsze ni¿ normalnie
plastry ananasa (mniej wiêcej æwieræ plastra na 1 kotlet)
szynka w plastrach (pó³ plasterka na kotlet)
ser ¿ó³ty (w plastrach)
1 jajko
bu³ka tarta
Kotlety ponacinaæ tak aby powsta³a kieszeñ (a¿ do ko¶ci). Ka¿d± kieszonkê nadziaæ ananasem, szynk± i zó³tym serem. Wyka³aczk± lub nitk± "zabezpieczyæ" otwór. Obtoczyæ w jajku i bu³ce tartej. Usma¿yæ na patelni.przepis na konkurs:)
adminKeymaster"lazurowe" pieczarki
12 naprawdê du¿ych pieczarek
cebula
1 jajko
ok. 3-4 ³y¿ki ugotowanej i pokrojonej w³oszczyzny (mo¿e byæ np. pozosta³o¶c po zupie)
pó³ kubka ¶mietany
ok. 30 dag sera ple¶niowego "lazur" (my¶lê ¿e inny te¿ móg³by byæ)
Przygotowaæ pieczarki: ogonki oddzieliæ, drobno pokroiæ i podsma¿yæ z cebulk±. Kapelusze oczy¶ciæ, obtoczyæ w jajku i bu³ce tartej. Obsma¿yæ na patelni. Pozosta³e z panierowania jajko wymieszaæ w pokrojon± drobno w³oszczyzn±, dodaæ podsma¿one pieczarki. Uzyskan± masê na³o¿yæ do kapeluszy. U³o¿yæ na zaroodpornym pó³misku lub formie np. do tarty.
¦mietanê wlaæ do rondelka. Ser rozdrobniæ, dodaæ do ¶mietany i podgrzaæ do ca³kowitego rozpuszczenia. Uzyskanym sosem polaæ pieczarki i wstawiæ na ok. 15 minut do piekarnika (ok. 120 st.)
Smacznego
przepis na konkurs:)adminKeymasterNarazie bêdê pisaæ jako go¶æ, bo po zalogowaniu nie chodzi mi forum. Za czyj±¶ rad± narazie pobêdê sobie na forum bez logowania. Mam nadziejê, ¿e d³ugo to nie potrwa.
AgaadminKeymasterMatko dwie godziny gotowania kartaczy, chyba bym umar³a z g³odu, ale warto poczekaæ.Je¿eli chodzi o kartacze to mam bardzo mi³e wspomnienia. By³am kiedy¶ na wycieczce po Suwalszczy¼nie, a tam wszêdzie oferowali kartacze do zjedzenia. My ludzie po³udnia zachodzili¶my w g³owê"co to s± te kartacze?" Po spróbowaniu okaza³o siê ,¿e s± naprawdê pyszne. Podawano je polane t³uszczem ze skwarkami lub tak jak na Litwie bo tam te¿ okaza³y sie regionaln± potraw±, z tym ¿e polane gêst± kwa¶n± ¶mietan± a do tego kwas chlebowy do picia. Mieszanka trochê niebezpieczna ale nikomu nic nie by³o.Gdy ju¿ wracalismy do domu kierowca autobusu zapytal mnie " no dobra z czego oni robia te kartacze bo niewiem co mam opowiedzieæ ¿onie"Wyja¶ni³am mu ¿e to takie du¿e pyzy z miêsem.Na drugi rok zawlok³am dzieci do Augustowa na wakacje no i obowi±zkowo musia³am zje¶æ kartacze. Co ciekawe w kilku knajpkach które szczyci³y sie regionalnym wystrojem kartacze by³y mro¿one(czytaj z fabryki) a tylko w jednej gdzie spodziewa³bym sie bardziej fastfoodowego jedzenia zjad³am pyszne kartaczedomowej roboty, miêsko by³o doprawione delikatnie majerankiem. ¦wietnie Ewo ¿e poda³a¶ przepis, w³±cze go do swego zbioru i sprubujê kiedy¶ ugotowaæ, zaskoczê znajomych oni pewnie te¿ nie jedli nigdy kartaczy.. Ga¼dzina.
adminKeymaster[b]Kotleciki z mielonej wo³owiny:[/b]
75 dag mielonej wo³owiny.
2 z±bki czosnku.
3 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki.
2 ³y¿ki mas³a.
oliwa.
³y¿ka zielonego pieprzu.
sól.Zielony pieprz namoczyæ na piêæ minut. Czosnek obraæ przepu¶ciæ przez praskê. Mas³o stopiæ, po³±czyæ z wo³owin±, czosnkiem,pietruszk±, sol± i pieprzem.Ze starannie wymieszanej masy miêsnej wilgotnymi d³oñmi uformowaæ kotleciki. Smarowac oliw± i piec na grillu.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
adminKeymaster[b]Cielêcina w glazurze ¶liwkowej:[/b]
6 sznycli cielêcych.
dip ¶liwkowy ( powid³a, 2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina, cynamon).
sól.Miêso rozbijamy, solimy. Smarujemy dipem ¶liwkowym. Pieczemy na grillu smaruj±c dipem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycje onkursu Pychotoki przez Ga¼dzine.
adminKeymasterWitojcie.Wmawiano nam ¿e takie uniwersalne warto¶ci jak kultura i dobre wychowanie s± podstaw± w kontaktach miêdzyludzkich i to niezale¿nie od wieku, tymczasem to ludzie dopasowuj± rzeczywisto¶æ do siebie a warto¶ci pozostaj± na papierze. Dzisiejsze staruszki s± produktem otaczaj±cego nas ¶wiata. Mo¿na powiedzieæ ¿e s± poprostu trochê rozwydrzone. Pamiêtam ¿e gdy by³am ma³ym dzieckiem uczono mnie szacunku dla starszych, ustepowa³am miejsca staruszkom ale wtedy staruszkowie nie stwarzali wra¿enia ¿e miejsce w autobusie nale¿y im siê z urzêdu. Odnoszê takie wra¿enie ¿e pomimo wieku chcieli byæ wtedy po¿yteczni. Pamiêtam te babcie które opiekowa³y siê wnukami lub wystêpowa³y w roli nianiek podczas gdy ¿e tak powiem reszta spo³eczeñstwa w wieku produkcyjnym by³a w pracy. Dzi¶ wmówiono starzym kobietom ¿e s± tak strasznie chore ¿e nie mog± podnosiæ dzieci co najbardziej odbija siê na wnukach, d¿wigaæ, staæ, nied³ugo nie bêdzie im wolno chodziæ,. Stworzono dla nich te wszystkie przychodnie, lekarzy specjalistów, ca³y przemys³ farmaceutyczny, nazwano po imieniu te wszystkie choroby najmniejsze nawet k³ucie w boku. Siedz± w domu w oczekiwaniu na kolejny atak lub okupuja autobusy w drodze do przychodni. My¶lê ¿e nie têdy droga. Przy okazji s± tak strasznie sfrustrowani i znudzeni, daj± nie¿le popaliæ.Moja babcia by³a prost± kobiet± ale do koñca musia³a co¶ robiæ i nigdy nie by³a namoln± staruszk±, stara³a siê pomagaæ innym, do¿y³a 90 lat.Ciekawe jakimi my bêdziemy staruszkami, czy damy sobie wmówiæ co mamy robiæ jak chorowaæ a czego nam nie wolno robiæ.Syndrom stargo cz³owieka? czy bêdzie nas dotyczy³ czy poprostu z godno¶ci± siê zestarzejemy bêdziemy mieæ o te dziesi±t lat mniej ale bêdziemy normalnymi lud¿mi. Czy kiedy¶ kto¶ s³ysza³ o gieriatrii?.
-
AuthorPosts