Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 466 through 480 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Kim są uczestnicy konkursu? #43557
    admin
    Keymaster

    Witojcie !
    Najsampierw ¿yczê wam bardzo mokrego dyngusa . Mieszkam w górach dok³adnie w Limanowej ale tu ludzie nie uwa¿aj± siê za prawdziwych górali wrêcz siê obra¿aj± gdy siê tak o nich mówi. Twierdz± ¿e górale mieszkaj± " gdzie indziej". Ja mam do tego trochê inne podej¶cie a moja mama która pochodzi z nizin tzw. cepr uwa¿a ¿e jestem stuprocentow± góralk±, chocia¿ kierpców jeszcze nie mam. Moj± pasj± jest ogród – to w lecie, jest co robiæ na 30 arach oraz gotowanie- to na codzieñ w domu i przedewszystkim w zimie. Oprócz tego pracuje jeszcze zawodowo. Sk±d siê wzie³a pasja do gotowania? Kiedy¶ by³am kulinarn± oferm± co na pocz±tku ma³¿eñstwa bole¶nie odczu³ mój m±¿, teraz twierdzi ¿e: za dobrze gotuje. Uwa¿am ¿e dla pocz±tkuj±cych po³ow± sukcesu jest dobry przepis oraz do¶wiadczenie, dlatego te¿ zbieram przepisy te dobre i wypróbowane aby moje córki mia³y ³atwiej w kuchniw przysz³o¶ci. W tej chwili jestem pocz±tkuj±c± internautk± i mam nadziejê ¿e w koñcu siê otrzaskam. Bardzo podoba mi siê strona Pychotki, zw³aszcza ta zielona limonka przyci±ga.Dlaczego wziê³am udzia³ w konkursie? Dlatego ¿e odrobina adrenaliny i rywalizacji sprawia ¿e nie jest nudno. Mo¿na podpatrzyæ jak inni gotuj± np: w przepisie Mudzia na Kompot Jab³kowy trzeba wz±¶æ 1,5 kg twardych gruszek, tylko w jaki sposób te gruszki pó¿niej zamieniaj± siê w jab³ka? Dziêki za przepis na pizzê (ciasto z ziemniakami) faktycznie rewelacja wiele przepisów wypróbowa³am ten jest ¶wietny!

    in reply to: Re:serdeczne zyczenia #43555
    admin
    Keymaster

    Ode mnie tez wszystkiego najlepszego dla wszystkich bywalcow tego kolorowego miejsca.
    Radosci i pomyslnosci i to nie tylko w czasie Swiat ale kazdego dnia. 🙂 🙂 🙂

    in reply to: Przelicznik #43548
    admin
    Keymaster

    Jak mozliwe jest to,ze w ma³ej ³yzeczce miesci sie wiêcej kaszy mannej niz gryczanej natomiat w du¿ej nastêpuje zdecydowana zmiana- z tego co wiem objêto¶æ zawsze powinna byæ proporcjonalna i sta³a odnoscie jednego materia³u:) czy¿by kasza manna by³a zdolna zmieniac swoj± objêto¶æ w zalezno¶ci od przedmiootu w jakim sie znajduje..:D ??

    admin
    Keymaster

    [b]tinca pisze:[/b]
    [quote]Sa³atki spe³niaj± w od¿ywianiu wa¿n± rolê ze wzglêdów zdrowotnych, a tak¿e smakowych.
    Do ich sporz±dzenia mo¿na wykorzystaæ ró¿ne sk³adniki. Wystarczy je odpowiednio rozdrobniæ, skomponowaæ kolorystycznie i smakowo, uzupe³niæ sosem, przyprawami i odrobin± fantazji. Podstawowe sk³adniki to ry¿, makaron, ziemniaki, fasolka, groszek czy kukurydza. Równie wa¿ne s± produkty urozmaicaj±ce smak: wszelkie warzywa, jaja, wêdliny, kurczak, ryba oraz dodatki nadaj±ce sa³atce aromat (np. ananas, brzoskwinia, papryka, zielenina).
    Do przyprawiania sa³atek oraz uszlachetniania ich smaku u¿ywa siê ¶wie¿ych b±d¼ suszonych zió³ (np. bazylia, koperek, estragon, majeranek, zielona pietruszka). Prawid³owo u¿yte zio³a pozwalaj± na dodanie mniejszej ilo¶ci soli, a ich kombinacja nadaje sa³atce szczególnego waloru smakowego i zapachowego. Sa³atka mo¿e nabraæ interesuj±cego smaku równie¿ dziêki przyprawom i artyku³om korzennym (np. curry, imbir, kapary, kminek, chrzan, pieprz).

    Poniewa¿ oczy równie¿ bior± udzia³ w jedzeniu du¿e znaczenie ma ³adne, barwne udekorowanie sa³atki. Jest to prawdziwe pole do popisu w³asnej fantazji.

    Oto przyk³ady dekoracji:
    sa³atki z ¿ó³tego sera – dekorujemy plasterkami banana, pomarañczy, cz±stkami grejpfruta, mandarynki, kawa³kami gruszki, ananasa, orzechami, migda³ami. Mo¿na je podawaæ w po³ówkach wydr±¿onych melonów lub jab³ek.

    sa³atki z ryby – mo¿na je przybraæ paseczkami papryki, plasterkami cytryny, jajek, ogórka, kr±¿kami cebuli, zwiniêtymi paseczkami wêdzonego ³ososia. Mog± byæ jako przek±ski podawane w szklankach koktajlowych lub np. w muszlach.

    sa³atki z wêdlin – przyozdabia siê ósemkami lub plasterkami pomidora, plasterkami ¶wie¿ego lub konserwowego ogórka, pistacjami.

    sa³atki z miêsa – dekorujemy kr±¿kami cebuli, pomidorami koktajlowymi, posiekanymi zio³ami lub ugotowanym na twardo, posiekanym ¿ó³tkiem z jajka. Sa³atki z miêsa i wêdlin podaje siê w po³ówkach wydr±¿onych miêsistych pomidorów.

    sa³atki z ziemniaków – mo¿na przybraæ plasterkami salami, zielon± pietruszk±, ¶wie¿± rze¿uch±, rzodkiewkami, ósemkami jajka lub plasterkami ogórka.

    sa³atki z makaronu i ry¿u – dekoruje siê peperoni, ¶wie¿ymi zio³ami, cz±stkami owoców (np. brzoskwiñ, mandarynek, jab³ek, gruszek), plasterkami surowych pieczarek (uprzednio nale¿y skropiæ j kilkoma kroplami soku z cytryny!)

    Wszelkie sa³atkowe przepisy dobrze jest traktowaæ jako inspiracjê i wprowadzaæ w nich zmiany wed³ug w³asnych pomys³ów, upodobañ i mo¿liwo¶ci.

    Kilka porad:
    Warzywa do sa³atek gotuje siê ca³e, wk³adaj±c je do wrz±cej wody, pod przykryciem (wyj±tek stanowi± kapustne). Ugotowane warzywa nie mog± byæ za miêkkie.

    Kalafior i broku³y gotuje siê u³o¿one ró¿ami do góry, poniewa¿ p±czki miêkn± szybciej ni¿ ³odygi. ¯eby zachowa³y barwê, po ugotowaniu przelewa siê je zimn± wod±.

    Sa³atki z warzyw, miêsa i ryby najlepiej przyrz±dzaæ na kilka godzin przed spo¿yciem, aby smaki i zapachy poszczególnych sk³adników dobrze siê po³±czy³y.

    Przyrz±dzaj±c sos, pamiêtajmy, ¿e zamiast majonezu mo¿na u¿yæ jogurtu naturalnego lub kefiru, które s± ³atwiej strawne i mniej kaloryczne.

    Do doprawiania sa³atek najlepsze s± oleje: s³onecznikowy, kukurydziany i sojowy.

    Wszelkich przypraw powinno siê u¿ywaæ z umiarem, by nie zdominowa³y aromatu i smaku.

    Owoce, które po pokrojeniu szybko ciemniej±, np. jab³ka i banany, nale¿y natychmiast skropiæ cytryn± i przykryæ. Umytych i rozdrobnionych owoców nie nale¿y trzymaæ w wodzie, gdy¿ trac± w niej warto¶æ od¿ywcz±.

    Sa³atê li¶ciast± miesza siê z innymi sk³adnikami lub ³±czy z sosem na krótko przed podaniem, tak aby sa³ata nie zwiêd³a i nie straci³a atrakcyjnego wygl±du.

    Sa³atka z kurczakiem
    Sk³adniki:
    puszka kukurydzy, 3 str±ki papryki (po jednym czerwonej, ¿ó³tej i zielonej), szklanka ry¿u na sypko, pier¶ kurczaka, pó³ ³y¿eczki przyprawy curry, sok z cytryny, natka pietruszki.
    Sos: pó³ szklanki jogurtu naturalnego, pomarañcza, 2 ³y¿ki majonezu, sól, pieprz
    Technika wykonania:
    Kukurydzê ods±czyæ na sitku, papryki oczy¶ciæ i pokroiæ w w±skie s³upki. Kurczaka ugotowanego w ma³ej ilo¶ci wody z przypraw± curry pokroiæ w kostkê, dodaæ do warzyw, polaæ sosem, dok³adnie wymieszaæ i posypaæ posiekan± natk± pietruszki. (100g – 75 kcal)

    [url]http://www.hotelarze.pl/kuchnia/salatkowa_uczta.html[/url][/quote]

    in reply to: Farsze do pierogów #43386
    admin
    Keymaster

    Droga Aneritko,
    podaje, jak prosilas te skladniki na farsz z soczewicy
    1/2 kg.soczewicy ( im ciemniejsza tym lepsza)
    3-4 cebule sredniej wielkosci
    sol
    pieprz
    majeranek
    olej do podsmazenia cebuli
    Sposob przygotowania
    Soczewice ugotowac na sypko, soloic pod koniec gotowania
    Cebule pokroic i zrumienic na oleju.
    Soczewice i cebule zmielic przez maszynke
    Doprawic sola, pieprzem i majerankiem
    I farsz gotowy

    in reply to: Farsze do pierogów #43384
    admin
    Keymaster

    Polecam farsz z gotowanej i zmielonej soczewicy,z cebula zarumieniona na oleju,sol pieprz.Proste i smakowite.

    Pozdrawiam.

    in reply to: Podlasie #43379
    admin
    Keymaster

    Sekacz jest oryginalnie niemiecki 🙂

    in reply to: Bigos #43334
    admin
    Keymaster

    Po przeczytaniu komentarzy nasuwa mi siê parê uwag:
    1/ dodatek ja³owca jest [b]niepolecany[/b] dla kobiet w ci±¿y !!!
    2/ marzenia o bigosie z czerwonej kapusty [b]s±[/b] do zrealizowania wówczas, kiedy mamy mo¿liwo¶æ kupienia takowej [b]kiszonej[/b] kapusty (w Rzeszowie od czasu do czasu mo¿na tak± kapustê, porcjowan± w opakowaniach foliowych nabyæ), ewentualnie w jesieni (bêd±c zapobiegliwym) zakisiæ w s³ojach, w identyczny sposób jak siê to robi z kapust± bia³±.
    3/ gotowanie miês w kapu¶cie kiszonej ( obojêtnie jakiego koloru) wyd³u¿a czas obróbki termicznej; dodatkowo w przypadku czerwonej nie poleca³bym, z uwagi na to , ¿e antocjan (w niej zawarty) barwi miêso na kolor szaro-bury.
    4/na podstawie w³asnych doznañ smakowych , uwa¿am, ¿e bigos z bia³ej kapusty (po 50% kiszonej i ¶wie¿ej) jest smaczniejszy, z czerwonej daje dodatkowy efekt wizualny. 🙂

    in reply to: Re:menu na Wielkoanoc #43327
    admin
    Keymaster

    Na ¶niadanie zawsze jedziemy do Te¶ciowej,gdy¿ takie jest Jej ¿yczenie ¿eby zawsze odbywa³o sie to u Niej.Jednak zabieramy ze sob± praktycznie wszystko,gdy¿ jest to osoba wiekowa i nie chcemy Jej obci±¿aæ ¿adnymi przygotowaniami i kosztami.Wyjatek stanowi ¿urek i sa³atka jarzynowa (ta klasyczna) które Mama przygotowuje sama.My przywozimy du¿± tacê wêdlin,u³o¿onych na li¶ciach sa³aty,tak jak pisze Anerite. Zawsze piekê boczek rolowany,pasztet,jak±¶ pieczeñ na zimno,robiê galaretê z nó¿ek.Biorê tego tyle ¿eby zawsze Jej zosta³o dla tych go¶ci,którzy przyjd± w Poniedzia³ek.Robiê te¿ zawsze w³asn± æwik³ê i sos tatarski.Przebojem naszych Wielkanocy s± jajka na miêkko,których mój m±z moze zje¶æ nawet 10.Je¿eli chodzi o ciasta robie sernik na zimno,czy jakiego¶ "pijaka" czy inne z galaretk±.Dro¿d¿ówê i makowiec …wywo¿ê od Mamy,bo nie by³aby sob± gdyby jednak czego¶ tam nie upiek³a (przewaznie o 3 w nocy),jak te¿ nadwy¿kê sa³atki i to co najlepsze s³oik kiszonych ogórków z w³asnej dzia³ki :rolleyes:

    in reply to: Re:menu na Wielkoanoc #43321
    admin
    Keymaster

    ja chyba cos kupie ale sprubuje cos upiec jak nie spale to bedziemy mogli to
    zjesc mam nadzieje ze ciasto nie bedzie w koszu tak jak w tamtym roku
    zakalec jeden

    in reply to: Re:Tradycja #43270
    admin
    Keymaster

    A mo¿e to i lepiej, bo robiæ nie trzeba oraz – co czasem nawet wa¿niejsze – je¶æ nie trzeba… Ci±gle siê wszyscy odchudzaj±…A tak, to mo¿na naprawdê odpocz±æ, na wycieczkê pojechaæ i bez wyrzutów sumienia, ¿e PRZECIE¯ WYPADA SIE OBE¯REÆ, bo mama/ciocia/wujek/babcia itp. zrobi³a.
    A czy nie zauwa¿y³a¶ faktu, ¿e w ¶wiêta zazwyczaj nie ma siê apetytu ?

    in reply to: Re:Tradycja #43269
    admin
    Keymaster

    A mo¿e to i lepiej, bo robiæ nie trzeba oraz – co czasem nawet wa¿niejsze – je¶æ nie trzeba… Ci±gle siê wszyscy odchudzaj±…A tak, to mo¿na naprawdê odpocz±æ, na wycieczkê pojechaæ i bez wyrzutów sumienia, ¿e PRZECIE¯ WYPADA SIE OBE¯REÆ, bo mama/ciocia/wujek/babcia itp. zrobi³a.
    A czy nie zauwa¿y³a¶ faktu, ¿e w ¶wiêta zazwyczaj nie ma siê apetytu ?

    in reply to: Re:Tradycja #43268
    admin
    Keymaster

    A mo¿e to i lepiej, bo robiæ nie trzeba oraz – co czasem nawet wa¿niejsze – je¶æ nie trzeba… Ci±gle siê wszyscy odchudzaj±…A tak, to mo¿na naprawdê odpocz±æ, na wycieczkê pojechaæ i bez wyrzutów sumienia, ¿e PRZECIE¯ WYPADA SIE OBE¯REÆ, bo mama/ciocia/wujek/babcia itp. zrobi³a.
    A czy nie zauwa¿y³a¶ faktu, ¿e w ¶wiêta zazwyczaj nie ma siê apetytu ?

    in reply to: Re:Tradycja #43267
    admin
    Keymaster

    A mo¿e to i lepiej, bo robiæ nie trzeba oraz – co czasem nawet wa¿niejsze – je¶æ nie trzeba… Ci±gle siê wszyscy odchudzaj±…A tak, to mo¿na naprawdê odpocz±æ, na wycieczkê pojechaæ i bez wyrzutów sumienia, ¿e PRZECIE¯ WYPADA SIE OBE¯REÆ, bo mama/ciocia/wujek/babcia itp. zrobi³a.
    A czy nie zauwa¿y³a¶ faktu, ¿e w ¶wiêta zazwyczaj nie ma siê apetytu ?

    in reply to: Re:Tradycja #43266
    admin
    Keymaster

    A mo¿e to i lepiej, bo robiæ nie trzeba oraz – co czasem nawet wa¿niejsze – je¶æ nie trzeba… Ci±gle siê wszyscy odchudzaj±…A tak, to mo¿na naprawdê odpocz±æ, na wycieczkê pojechaæ i bez wyrzutów sumienia, ¿e PRZECIE¯ WYPADA SIE OBE¯REÆ, bo mama/ciocia/wujek/babcia itp. zrobi³a.
    A czy nie zauwa¿y³a¶ faktu, ¿e w ¶wiêta zazwyczaj nie ma siê apetytu ?

Viewing 15 posts - 466 through 480 (of 592 total)