Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Farsze do pierogów

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Farsze do pierogów

Viewing 7 posts - 16 through 22 (of 22 total)
  • Author
    Posts
  • #43385
    Anerite
    Participant

    Ciekawe, a moze podasz dokladne skladniki i proporcje? Chyba jestes nowym gosciem tu ale serdecznie witanym w imieniu wszystkich uczestnikow. Anerite.

    #43386
    admin
    Keymaster

    Droga Aneritko,
    podaje, jak prosilas te skladniki na farsz z soczewicy
    1/2 kg.soczewicy ( im ciemniejsza tym lepsza)
    3-4 cebule sredniej wielkosci
    sol
    pieprz
    majeranek
    olej do podsmazenia cebuli
    Sposob przygotowania
    Soczewice ugotowac na sypko, soloic pod koniec gotowania
    Cebule pokroic i zrumienic na oleju.
    Soczewice i cebule zmielic przez maszynke
    Doprawic sola, pieprzem i majerankiem
    I farsz gotowy

    #44150
    Rafał
    Participant

    No to jeszcze jeden grzybowy. Robi siê z lejkowców dêtych, zwanych popularnie kominkami. To grzyby wrêcz odstrêczajace wygl±dem; ot, ma³a, czarna tr±bka czy lejek.
    Grzyby siê gotuje, po czym drobno sieka. cebulê te¿ trzeba posiekaæ, podsma¿yæ na oleju czy oliwie, wymieszaæ, dodaæ sól i pieprz wed³ug upodobañ i gotowe.
    Pierogi te s± popularne na Lubelszczy¼nie.

    #44151
    marek
    Participant

    Zainteresowany nieznanym mi grzybem poszpera³em w internecie i oto gar¶æ informacji nt. Lejkowca:
    Grzyb nie wykazuje normalnego podzia³u na kapelusz i trzon, lecz tworzy ca³kowity, zwykle ku do³owi zwê¿aj±cy siê lejek. W górnej czê¶ci, tam, gdzie p³atowate brzegi tr±bki wyginaj± siê na zewn±trz, ¶rednica mo¿e dochodziæ do 10 cm. W wilgotnym lesie jesieni± tylko z du¿ym trudem mo¿na go znale¼æ, gdy¿ jego barwy wahaj± siê miêdzy sadzowat± szaro¶ci± lub czerni± a czarniawym br±zem podbarwionym na liliowo. Na powierzchni kapelusza znajduj± siê ma³e, wci¶niête ³useczki. Trzon odznacza siê elastyczno¶ci±, lecz przy d³ugo utrzymuj±cej siê suszy kruszy siê do¶æ ³atwo. Hymenofor bez blaszek czy listew, sk³ada siê z popielatoszarych, s³abo wystaj±cych zmarszczek i bez strefy przej¶ciowej przechodzi w trzon. Mi±¿sz bardzo cienki, szaroczarny, bez specjalnego zapachu, w smaku nieco cierpki.
    lejkowiec dêty pojawia siê w wilgotnych miejscach w lasach li¶ciastych na glebach wapiennych. Nale¿y go szukaæ szczególnie pod bukami, gdzie nieraz wystêpuje gromadnie. U nas do¶æ czêsty. Pojawia siê ju¿ w drugiej po³owie roku, znacznie obficiej jednak jesieni±.
    Mo¿liwo¶æ pope³nienia pomy³ki: nieco podobny mo¿e byæ bardzo rzadki pieprznik szary (Pseudocraterellus cinerus) o podobnie ciemnych, ma³o widocznych barwach, którego hymenofor ma jednak wyra¼ne listwy. Natomiast równie rzadki lejkowniczek pe³tnotrzonowy (Pseudocraterellus sinuosus) jest znacznie bardziej miêsisty.
    lejkowiec dêty jest bardzo smaczny, choæ w Polsce na ogó³ nie zbierany. Czyszczenie sprawia nieco k³opotu. Najlepiej u¿ywaæ go w stanie wysuszonym.
    [img size=150]http://img300.imageshack.us/img300/5577/lejkowiec6is.jpg[/img]

    Post edited by: tinca, at: 2005/08/15 12:57

    #44152
    Rafał
    Participant

    Czyszczenie nie sprawia klopotu, jesli siê jeszcze w lesie odetnie doln± czê¶æ. A potem wystarczy dobrze przep³ukaæ i gotowe.

    #44165
    marek
    Participant

    Wygl±daj± nieciekawie, naprawdê s± tak smaczne? My¶lê ¿e warto na forum za³o¿yæ temat grzyby.

    #44170
    Rafał
    Participant

    S± smaczne, ale tylko jako farsz. W innej postaci s± niespecjalne.

Viewing 7 posts - 16 through 22 (of 22 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.