Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
Surówka z kapusty pekiñskiej i brzoskwiñ
Sk³adniki:
70 dag kapusty pekiñskiej
1 puszka brzoskwiñ w syropie
7 dag rodzynek
Sos: 1 s³oik majonezu (20 dag)
3 ³y¿ki gêstej ¶mietany 18%
1 ³y¿eczka przyprawy curry
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kapustê oczy¶ciæ, umyæ, drobno poszatkowaæ. Brzoskwinie os±czyæ z syropu i pokroiæ na ma³e kawa³ki. Rodzynki umyæ, zalaæ gor±c± wod±, aby zmiêk³y, a nastêpnie os±czyæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Sos: ¶mietanê po³±czyæ z majonezem i przyprawiæ curry, sol± i pieprzem. Surówkê polaæ sosem i wsatawiæ na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem wymieszaæ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidladminKeymasterjaki to serek? i ¿ycze powodzenia przy tarciu czosnku
adminKeymasterOgórkowa zupa po góralsku:
2 kostki roso³owe.
2 szkl. mleka.
3 szt. ogórków kwaszonych.
2 szt. cebuli.
4 ³y¿ki mas³a.
2 ³y¿ki m±ki.
natka pietruszki.
sól, pieprz, ga³ka muszkata³owa.Cebule obraæ, umyæ, drobno pokroiæ, dodaæ dwie ³y¿ki mas³a podsma¿yæ. Dodaæ pokrojone w drobn± kostkê ogórki. Dusiæ do miêkko¶ci skrapiaj±c przygotowanym roso³em z kostek. Resztê mas³a roztopiæ, wymieszaæ z m±k±, zasma¿yæ nie rumieni±c, rozprowadziæ pozosta³ym roso³em. Szybko mieszaj±c wlaæ wrz±ce mleko, zagotowaæ. Dodaæ ogórki z cebul±, chwilê pogotowaæ, dodaæ posiekan± pietruszkê, doprawiæ do smaku. Podawaæ z ugotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami. Przepis zosta³ nades³any na Drug± :laugh: przez ga¼dzinê.
adminKeymasterNo to gdzie trzeba pisac te przepisy??
adminKeymasterBiszkopt który zawsze siê udaje:
6 jaj.
1szkl. cukru-niepe³na.
1 szkl.m±ki.
1/4 szkl. m±ki ziemniaczanej.
szczypta proszku do pieczenia.Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek i ubijamy bia³ka mikserem pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym ¿ó³tku.Nastêpnie ³±czymy obydwie m±ki i proszek do pieczenia.Przesiewamy do bia³ek delikatnie mieszaj±c, tym razem ³y¿k± ¿eby piana siê nie rozwali³a.Wylewamy do formy i pieczemy.Przesz³am kiedy¶ drogê przez mêkê próbuj±c piec biszkopty z ró¿nych przepisów a¿ natrafilam na ten i teraz wszystko jest proste .Przepis nades³any na Drug± Edycjê konkursu….przez ga¼dzinê. 😛 B)
adminKeymaster¦led¼ po góralsku:
6 filetów ¶ledziowych.
3 cebule.
puszka koncentratu pomidorowego.
20 dag. pieczarek.
olej, sól, cukier, paryka s³odka, pieprz.Cebulê posiekaj, zeszklij na oleju. Pieczarki pokrój na plasterki, usma¿,po³±cz z cebul± , dodaj koncentrat, ew. trochê wody. przypraw, podgrzewaj minutê, ostud¼. Wymoczone wcze¶niej ¶ledzie pokrój na kawa³ki, u³ó¿ w s³oju przek³adaj±c cebul± z pieczarkami. Zostaw na noc w lodówce. Pyszne z czarnym chlebem. Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu….przez ga¼dzinê.
adminKeymasterGrzyby w ¶mietanie:
30 dag. grzybów.
1 posiekana cebula.
mas³o, sól, pieprz.
1/2 szkl. gêstej kwa¶nej ¶mietany.
10 dag. startego ¿ó³tego sera.
roztarty z±bek czosnku.Grzyby kroimy w paski. cebulê szklimy na ma¶le, dodajemy czosnek i grzyby, przyprawiamy i dusimy. Zalewamy ¶mietan±. Przek³adamy do ¿aroodpornego naczynia posypujemy serem i zapiekamy. Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu…przez ga¼dzinê.
adminKeymasterMoskole:
3/4 kg. ziemniaków.
1 szkl. m±ki.
2 jajka, sól.Obrane ziemniaki ugotowaæ w osolonej wodzie. Ostudziæ, ubiæ t³uczkiem. Wyrobiæ z m±k±, jajami.Z masy formowaæ okr±g³e placuszki uk³adaæ na blasze posmarowanej olejem. Piec na rumiano. Gor±ce mo¿na posypaæ startym ¿ó³tym serem. Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu …..przez ga¼dzinê.
adminKeymasterKwa¶nica:
1 kg. ziemniaków.
30 dag. kiszonej kapusty.
75 dag. wieprzowiny.
2 dag. suszonych grzybów.
1 cebula.
2 z±bki czosnku, ziele angielskie, pieprz, sól.Grzyby namoczyæ potem ugotowaæ. Miêso ugotowaæ w 6 szkl. osolonej wody z zielem ang. Wyj±æ z wywaru pokroiæ na porcje. Do wywaru dodaæ kiszon± kapustê, posiekan± cebulê, przeci¶niêty przez praskê czosnek i przyprawy, gotowaæ na ma³ym ogniu. Pod koniec gotowania dodaæ miêso i pokrojone grzyby. Ziemniaki obraæ, pokroiæ w kostkê i ugotowaæ osobno. odlane wymieszaæ z zup±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu…. przez ga¼dzinê.
adminKeymasterSma¿ony ser:
1 du¿y oscypek lub ser ¿ó³ty w kawa³ku.
1 jajko.
bu³ka tarta, olej.Ser pokroiæ w plastry grubo¶ci 1 cm.Obtoczyæ w jajku i tartej bu³ce. K³a¶æ na gor±cy olej, sma¿yæ na z³oty kolor z obu stron.Podajemy z usma¿onym boczkiem i ¿urawinami.Przepis na Drugi…..nades³a³a ga¼dzina.
adminKeymasterMalinowa nalewka:
1 kg. malin.
laska wanilii.
1 litr spirytusu.
15 dag cukru.Maliny razem z wanili± zalewamy spirytusem, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Nastêpnie przecedzamy i filtrujemy. Wlewamy do ostudzonego syropu zrobionego z cukru i 2 szkl. wody. rozlewamy do butelek, odstawiamy na miesi±c- dajmy jej szanse niech siê przegryzie. Przepis na Drug±…..nades³a³a ga¼dzina.
adminKeymasterGazdowski Wypas:
1 kg. ziemniaków.
2 cebule.
15 dag. szynki.
12 dag. wêdzonego boczku.
3 kwaszone ogórki.
4 jajka.
olej, 6-7 ³y¿ek mleka, szczypiorek, ga³ka muszkat. sól, pieprz.Ugotowane ziemniaki w mundurkach obieramy, kroimy w plastry. Cebulê, boczek, szynkê pokroiæ w kostkê. Ogórki w plasterki.Boczek podsma¿yæ na t³uszczu, zeszkliæ cebulê, dodaæ ziemniaki, usma¿yæ na z³oty kolor. Jajka rozmieszaæ z mlekiem, doprawiæ sol±,pieprzem, ga³k± dodaæ szynkê i ogórek. T± mas± zalewamy ziemniaki, sma¿ymy nie mieszaj±c a¿ siê zetnie. posypujemy szczypiorkiem.Przepis na Drug±…Nades³a³a ga¼dzina. :laugh:
adminKeymasterPatelnia Józka:
35. dag. wêdzonego boczku.
1 kg. ziemniaków.
2 cebule.
1 papryka.
olej, 3/4 szkl. roso³u,tymianek, sól, pieprz.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkê. Gotujemy 10 min. odcedzamy. Cebulê kroimy w kostkê, boczek równie¿ podsma¿amy razem z pokrojon± papryk±, dodajemy ziemniaki. Przyprawiamy, zalewamy roso³em. Dusimy na patelni 15 min. Przepis na Drug± Edycjê…. nades³a³a ga¼dzina. :rolleyes:
adminKeymasterSmalec juhasa:
50 dag. s³oniny.
25 dag ³opatki.
2 cebule.
pieprz, czosnek.S³oninê drobno pokroiæ lub zmieliæ,podgrzewaæ w du¿ym rondlu, wlewaj±c wcze¶niej szklankê wody. Gdy skwarki bêd± prze¼roczyste dodaæ pokrojone lub zmielone miêso. Sma¿yæ godzinê. Nastêpnie dodaæ drobniutko posiekan± cebulê a gdy ta nabierze z³otego koloru dodaæ przyprawy. Prze³o¿yæ do kamiennego naczynia. Odstawiæ w ch³odne miejsce do zastygniêcia.Przepis na Drug±……nades³a³a ga¼dzina.
adminKeymasterDanie Caba³y:
50 dag. mielonego miêsa.
ma³a g³ówka kapusty.
du¿a cebula.
40 dag. ugotowanego makaronu-rurki.
2 ³y¿ki smalcu.
majeranek, sól, pieprz.Kapustê szatkujemy i k³adziemy partiami na rozgrzany t³uszcz. Sma¿ymy , mieszaj±c. Je¶li kapusta trochê siê przypali to nic nie szkodzi. Miêso i cebulê równie¿ sma¿ymy. Makaron mieszamy z miêsem i kapust±. Przyprawiamy. Podajemy jako samodzielne danie.Przepis na Drug± Edycjê….. nades³a³a ga¼dzina.
-
AuthorPosts