Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 481 through 495 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 6 #43240
    admin
    Keymaster

    Surówka z kapusty pekiñskiej i brzoskwiñ
    Sk³adniki:
    70 dag kapusty pekiñskiej
    1 puszka brzoskwiñ w syropie
    7 dag rodzynek
    Sos: 1 s³oik majonezu (20 dag)
    3 ³y¿ki gêstej ¶mietany 18%
    1 ³y¿eczka przyprawy curry
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Kapustê oczy¶ciæ, umyæ, drobno poszatkowaæ. Brzoskwinie os±czyæ z syropu i pokroiæ na ma³e kawa³ki. Rodzynki umyæ, zalaæ gor±c± wod±, aby zmiêk³y, a nastêpnie os±czyæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Sos: ¶mietanê po³±czyæ z majonezem i przyprawiæ curry, sol± i pieprzem. Surówkê polaæ sosem i wsatawiæ na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem wymieszaæ.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43210
    admin
    Keymaster

    jaki to serek? i ¿ycze powodzenia przy tarciu czosnku

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43083
    admin
    Keymaster

    Ogórkowa zupa po góralsku:

    2 kostki roso³owe.
    2 szkl. mleka.
    3 szt. ogórków kwaszonych.
    2 szt. cebuli.
    4 ³y¿ki mas³a.
    2 ³y¿ki m±ki.
    natka pietruszki.
    sól, pieprz, ga³ka muszkata³owa.

    Cebule obraæ, umyæ, drobno pokroiæ, dodaæ dwie ³y¿ki mas³a podsma¿yæ. Dodaæ pokrojone w drobn± kostkê ogórki. Dusiæ do miêkko¶ci skrapiaj±c przygotowanym roso³em z kostek. Resztê mas³a roztopiæ, wymieszaæ z m±k±, zasma¿yæ nie rumieni±c, rozprowadziæ pozosta³ym roso³em. Szybko mieszaj±c wlaæ wrz±ce mleko, zagotowaæ. Dodaæ ogórki z cebul±, chwilê pogotowaæ, dodaæ posiekan± pietruszkê, doprawiæ do smaku. Podawaæ z ugotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami. Przepis zosta³ nades³any na Drug± :laugh: przez ga¼dzinê.

    in reply to: Drugi Konkurs Pychotki #43066
    admin
    Keymaster

    No to gdzie trzeba pisac te przepisy??

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42974
    admin
    Keymaster

    Biszkopt który zawsze siê udaje:

    6 jaj.
    1szkl. cukru-niepe³na.
    1 szkl.m±ki.
    1/4 szkl. m±ki ziemniaczanej.
    szczypta proszku do pieczenia.

    Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek i ubijamy bia³ka mikserem pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym ¿ó³tku.Nastêpnie ³±czymy obydwie m±ki i proszek do pieczenia.Przesiewamy do bia³ek delikatnie mieszaj±c, tym razem ³y¿k± ¿eby piana siê nie rozwali³a.Wylewamy do formy i pieczemy.Przesz³am kiedy¶ drogê przez mêkê próbuj±c piec biszkopty z ró¿nych przepisów a¿ natrafilam na ten i teraz wszystko jest proste .Przepis nades³any na Drug± Edycjê konkursu….przez ga¼dzinê. 😛 B)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42971
    admin
    Keymaster

    ¦led¼ po góralsku:

    6 filetów ¶ledziowych.
    3 cebule.
    puszka koncentratu pomidorowego.
    20 dag. pieczarek.
    olej, sól, cukier, paryka s³odka, pieprz.

    Cebulê posiekaj, zeszklij na oleju. Pieczarki pokrój na plasterki, usma¿,po³±cz z cebul± , dodaj koncentrat, ew. trochê wody. przypraw, podgrzewaj minutê, ostud¼. Wymoczone wcze¶niej ¶ledzie pokrój na kawa³ki, u³ó¿ w s³oju przek³adaj±c cebul± z pieczarkami. Zostaw na noc w lodówce. Pyszne z czarnym chlebem. Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu….przez ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42970
    admin
    Keymaster

    Grzyby w ¶mietanie:

    30 dag. grzybów.
    1 posiekana cebula.
    mas³o, sól, pieprz.
    1/2 szkl. gêstej kwa¶nej ¶mietany.
    10 dag. startego ¿ó³tego sera.
    roztarty z±bek czosnku.

    Grzyby kroimy w paski. cebulê szklimy na ma¶le, dodajemy czosnek i grzyby, przyprawiamy i dusimy. Zalewamy ¶mietan±. Przek³adamy do ¿aroodpornego naczynia posypujemy serem i zapiekamy. Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu…przez ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42969
    admin
    Keymaster

    Moskole:

    3/4 kg. ziemniaków.
    1 szkl. m±ki.
    2 jajka, sól.

    Obrane ziemniaki ugotowaæ w osolonej wodzie. Ostudziæ, ubiæ t³uczkiem. Wyrobiæ z m±k±, jajami.Z masy formowaæ okr±g³e placuszki uk³adaæ na blasze posmarowanej olejem. Piec na rumiano. Gor±ce mo¿na posypaæ startym ¿ó³tym serem. Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu …..przez ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42968
    admin
    Keymaster

    Kwa¶nica:

    1 kg. ziemniaków.
    30 dag. kiszonej kapusty.
    75 dag. wieprzowiny.
    2 dag. suszonych grzybów.
    1 cebula.
    2 z±bki czosnku, ziele angielskie, pieprz, sól.

    Grzyby namoczyæ potem ugotowaæ. Miêso ugotowaæ w 6 szkl. osolonej wody z zielem ang. Wyj±æ z wywaru pokroiæ na porcje. Do wywaru dodaæ kiszon± kapustê, posiekan± cebulê, przeci¶niêty przez praskê czosnek i przyprawy, gotowaæ na ma³ym ogniu. Pod koniec gotowania dodaæ miêso i pokrojone grzyby. Ziemniaki obraæ, pokroiæ w kostkê i ugotowaæ osobno. odlane wymieszaæ z zup±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê konkursu…. przez ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42967
    admin
    Keymaster

    Sma¿ony ser:

    1 du¿y oscypek lub ser ¿ó³ty w kawa³ku.
    1 jajko.
    bu³ka tarta, olej.

    Ser pokroiæ w plastry grubo¶ci 1 cm.Obtoczyæ w jajku i tartej bu³ce. K³a¶æ na gor±cy olej, sma¿yæ na z³oty kolor z obu stron.Podajemy z usma¿onym boczkiem i ¿urawinami.Przepis na Drugi…..nades³a³a ga¼dzina.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42964
    admin
    Keymaster

    Malinowa nalewka:

    1 kg. malin.
    laska wanilii.
    1 litr spirytusu.
    15 dag cukru.

    Maliny razem z wanili± zalewamy spirytusem, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Nastêpnie przecedzamy i filtrujemy. Wlewamy do ostudzonego syropu zrobionego z cukru i 2 szkl. wody. rozlewamy do butelek, odstawiamy na miesi±c- dajmy jej szanse niech siê przegryzie. Przepis na Drug±…..nades³a³a ga¼dzina.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42963
    admin
    Keymaster

    Gazdowski Wypas:

    1 kg. ziemniaków.
    2 cebule.
    15 dag. szynki.
    12 dag. wêdzonego boczku.
    3 kwaszone ogórki.
    4 jajka.
    olej, 6-7 ³y¿ek mleka, szczypiorek, ga³ka muszkat. sól, pieprz.

    Ugotowane ziemniaki w mundurkach obieramy, kroimy w plastry. Cebulê, boczek, szynkê pokroiæ w kostkê. Ogórki w plasterki.Boczek podsma¿yæ na t³uszczu, zeszkliæ cebulê, dodaæ ziemniaki, usma¿yæ na z³oty kolor. Jajka rozmieszaæ z mlekiem, doprawiæ sol±,pieprzem, ga³k± dodaæ szynkê i ogórek. T± mas± zalewamy ziemniaki, sma¿ymy nie mieszaj±c a¿ siê zetnie. posypujemy szczypiorkiem.Przepis na Drug±…Nades³a³a ga¼dzina. :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42962
    admin
    Keymaster

    Patelnia Józka:

    35. dag. wêdzonego boczku.
    1 kg. ziemniaków.
    2 cebule.
    1 papryka.
    olej, 3/4 szkl. roso³u,tymianek, sól, pieprz.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkê. Gotujemy 10 min. odcedzamy. Cebulê kroimy w kostkê, boczek równie¿ podsma¿amy razem z pokrojon± papryk±, dodajemy ziemniaki. Przyprawiamy, zalewamy roso³em. Dusimy na patelni 15 min. Przepis na Drug± Edycjê…. nades³a³a ga¼dzina. :rolleyes:

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42961
    admin
    Keymaster

    Smalec juhasa:

    50 dag. s³oniny.
    25 dag ³opatki.
    2 cebule.
    pieprz, czosnek.

    S³oninê drobno pokroiæ lub zmieliæ,podgrzewaæ w du¿ym rondlu, wlewaj±c wcze¶niej szklankê wody. Gdy skwarki bêd± prze¼roczyste dodaæ pokrojone lub zmielone miêso. Sma¿yæ godzinê. Nastêpnie dodaæ drobniutko posiekan± cebulê a gdy ta nabierze z³otego koloru dodaæ przyprawy. Prze³o¿yæ do kamiennego naczynia. Odstawiæ w ch³odne miejsce do zastygniêcia.Przepis na Drug±……nades³a³a ga¼dzina.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42958
    admin
    Keymaster

    Danie Caba³y:

    50 dag. mielonego miêsa.
    ma³a g³ówka kapusty.
    du¿a cebula.
    40 dag. ugotowanego makaronu-rurki.
    2 ³y¿ki smalcu.
    majeranek, sól, pieprz.

    Kapustê szatkujemy i k³adziemy partiami na rozgrzany t³uszcz. Sma¿ymy , mieszaj±c. Je¶li kapusta trochê siê przypali to nic nie szkodzi. Miêso i cebulê równie¿ sma¿ymy. Makaron mieszamy z miêsem i kapust±. Przyprawiamy. Podajemy jako samodzielne danie.Przepis na Drug± Edycjê….. nades³a³a ga¼dzina.

Viewing 15 posts - 481 through 495 (of 592 total)