Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 496 through 510 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 3 #42957
    admin
    Keymaster

    Danie pasterskie.

    80 dag. kapusty kwaszonej.
    15 dag. wêdzonej kie³basy.
    15 dag. boczku.
    cebula.
    ³y¿ka smalcu.
    5 ³y¿ek czerwonego wina.
    ja³owiec, majeranek, pieprz, sól.

    Kie³basê kroimy w plasterki, boczek w paski. Cebulê siekamy rumienimy na smalcu, dodajemy kie³basê, boczek, podsma¿amy. Przek³adamy do du¿ego gara, dodajemy kapustê, je¶li jest bardzo kwa¶na to wcze¶niej p³uczemy i dusimy, podlewaj±c winem. Miêkk± kapustê przyprawiamy. Podajemy z grzankami z ciemnego chleba. Przepis na Drugi konkurs Pychotki nadas³a³a ga¼dzina. :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42954
    admin
    Keymaster

    Sernik z ros±:

    1 kg. sera.
    1/2 szkl. oleju.
    1 szkl. mleka.
    1 szkl. cukru.
    1 budyñ ¶mietankowy.
    2 ca³e jaja, 4 ¿ó³tka.
    olejek cytrynowy, odrobina skórki z cytryny.

    Je¿eli nie mamy gotowego sera mielonego to nale¿y go zmieliæ, dodaæ pozosta³e produkty i ca³o¶æ zmiksowaæ. Nie martwcie siê ¿e masa serowa wysz³a wam za rzadka tak ma byæ. Wcze¶niej robimy kruchy spód:

    ciasto:

    30 dag. m±ki.
    10 dag cukru.
    15 dag margaryny.
    2 ¿ó³tka jedno ca³e jajko.
    ³y¿eczka proszku do pieczenia.

    Zagnie¶æ kruche ciasto, roz³o¿yæ na blasze 40 na 25 cm. wy³o¿onej papierem do pieczenia. Na to wylaæ nasz± masê serow± i piec- ja piekê termoobieg 160 st. 60 min.Z bia³ek które zosta³y po masie serowej robimy rosê:

    rosa:

    4 bia³ka.
    1 szkl. cukru.
    2 opakowania wiórek kokosowych.

    Bia³ka z cukrem ubijamy na sztywn± pianê i mieszamy z kokosem. Pianê rozk³adamy na gor±cym cie¶cie (upieczonym) i zapiekamy ok. 15 min. W ten sposób powstaje nam lekki i bardzo smaczny sernik. Zarêczam ¿e nawet ci co nie lubi± pieczonych serników zjedz± go z przyjemno¶ci±.

    Placek W³oski:

    5 jab³ek.
    1 szkl. cukru.
    1 szkl. ulubionych bakalii.
    3 jaja.
    2 szkl. m±ki, ³y¿eczka proszku do pieczenia, ³y¿eczka sody.

    Jab³ka kroimy w kostkê i zasypujemy cukrem. Zostawiamy w lodówce ok. 30 min. Nastêpnie wbijamy 3 jaja, m±ke, proszek, sodê, bakalie.Mieszamy drewnin± ³y¿k± i wylewamy do w±skiej blaszki. Pieczemy.Prosty, szybki,smaczny.

    Piernik z jab³kami:

    kostka margaryny.
    2 szkl. m±ki.
    1,5 szkl cukru.
    p³aska ³y¿eczka proszku do pieczenia i sody.
    4 ugotowane jab³ka (pó³ s³oiczka przecieru jab³kowego).
    4 jajka.
    przyprawa do piernika.

    Margarynê rozpu¶ciæ, ostudziæ, przelaæ do miseczki. Dodawaæ pozosta³e sk³adniki. Ciasto to wymaga dok³adnego wymieszania sk³adników.W zale¿no¶ci od przyprawy do pierników- jedne s± z kakao inne bez, wyjdzie nam bardziej murzynkowaty piernik lub mniej. Jeszcze prostsze, szybsze i smaczniejsze od poprzedniego ciasta.

    Sa³atka z zielonego groszku z jajami:

    1 puszka zielonego groszku.
    2 pory lub seler.
    1 jab³ko.
    majonez.
    sok z cytryny.
    2 jaja ugotowane na twardo.

    Groszek os±czyæ.Pory lub seler umyæ obraæ, obgotowaæ, pokroiæ w koskê. Jab³ko umyæ,obraæ, zetrzeæ-du¿e otwory. Wszystko wymieszaæ z majonezem. Przyprawiæ sol±, cukrem,cytryn±. Przybraæ cz±stkami jaj.

    Sa³atka z kalafiora:

    Kalafior w³o¿yæ do wrz±cej, osolonej i os³odzonej wody, ugotowaæ. Miêkki odcedziæ, ostudziæ podzieliæ na ró¿yczki, skropiæ sokiem z cytryny polaæ majonezem posypaæ pietruszk±. Mo¿na podawaæ jako samodzielne danie lub przystawkê.

    Surówka z bia³ej kapusty:

    1/2 g³ówki kapusty, sól.
    1 ogórek.
    2 winne jab³ka.
    1/2 ¶redniego selera.
    1-2 czerwone papryki.
    majonez, cukier, natka pietruszki.

    Kapustê poszatkowaæ, osoliæ. Ogórek, jab³ka, seler umyæ, obraæ, zetrzeæ na tarce. Paprykê wydr±¿yæ, pokroiæ w cienkie paski. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ z majonezem.Przyprawiæ. Podawaæ jako dodatek do dañ podstawowych, np. z odsma¿onymi kopytkami.

    Kiszona kapusta z pomarañcz±:

    1/4 kapusty.
    1 du¿a pomarañcza.
    1 ³y¿ka rodzynków, posiekanych orzechów w³oskich.
    majonez, natka pietruszki.

    Kapustê kiszon± drobno pokroiæ. Pomarañczê obran± pokroiæ na ma³e cz±stki.Dodaæ rodzynki razem z orzechami i majonez. Posypaæ natk±.

    Sa³atka z kukurydzy:

    1 puszka kukurydzy.
    sól, marynowane grzybki lub pieczarki, korniszony.
    1/2 szkl. majonezu, 1 ³y¿ka musztardy,cukier, posiekany koperek.

    Kukurydzê odcedziæ.Grzybki i korniszony-pokrojone wymieszaæ z majonezem utartym z musztard± dodaæ do kukurydzy, przyprawiæ, posypaæ koperkiem. Podawaæ jako przystawkê.

    Surówka marchew z selerem:

    4 marchewki.
    2 jab³ka.
    1 ¶redni seler.
    sól, cukier, sok z cytryny.
    1/2 szkl. ¶mietany.

    Obran± i umyt± marchew zetrzeæ na tarce- du¿e otwory podobnie jab³ka i seler.Wszystko wymieszaæ, przyprawiæ dodaæ sok z cytryny i ¶mietanê. Pyszne jako dodatek do miês.

    Mizeria z serem po pastersku.(wreszcie!)

    40 dag. ogórków ¶wie¿ych, sól.
    1 ma³a cebula.
    15 dag. bia³ego sera, pieprz.
    1/2 szkl. ¶mietany, posiekany koperek, g³ówka posiekanego czosnku.

    Ogórki obrane pokroiæ w drobn± kostkê, osoliæ, odlaæ sok. Dodaæ drobno posiekan± cebulê, wymieszaæ z pokruszonym serem, dodaæ czosnek lepiej go wycisn±c przez praskê. Wymieszaæ ze ¶mietan±.Mo¿na je¶æ z pieczywem na drugie ¶niadanie lub kolacjê.

    Ogórkowe ³ódeczki:

    4 ¶wie¿e ogórki.
    pêczek rzodkiewek.
    pêczek szczypiorku.
    1 jajo ugotowane na twardo.
    majonez lub ¶mietana,sól, sa³ata.

    Ogórki obraæ, przekroiæ wzd³u¿, wydr±¿yæ. Rzodkiewki i szczypiorek drobno posiekaæ, jajo te¿. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ z gêstym majonezem lub ¶mietan±.Przyprawiæ sol±.Nape³niæ ³ódeczki.U³o¿yæ na li¶ciach sa³aty, podawaæ jako przek±skê.

    Paprykowa sa³atka z pomidorami:

    4 papryki.
    2 cebule.
    2 pomidory.
    sól, pieprz, olej, ocet winny lub sok z cytryny.
    10 dag. ¿ó³tego ostrego sera.

    Papryki pokroiæ w poprzeczne paski, cebulê w piórka, pomidory w grub± kostkê. Sk³adniki wymieszaæ. Przyprawiæ sol±, pieprzem, olejem, octem lub sokiem z cytryny.Posypaæ startym na tarce serem, podawaæ z pieczywem na kolacjê.

    Surówka z pomidorów z jajami:

    4 pomidory.
    1 jajo ugotowane na twardo.
    sól, pieprz, posiekany szczypiorek.
    1/3 szkl. ¶mietany.

    Pomidory pokroiæ w plasterki, posypaæ sol± i pieprzem. Jajo posiekaæ, razem ze szczypiorkiem dodaæ do ¶mietany i zalaæ ni± pomidory. Je¶li kto¶ uwielbia majonez to te¿ go mo¿e dodaæ. Swietne na kolacjê.Przepisy zosta³y nades³ane na Drug± edycjê konkursu Pychotki przez ga¼dzinê. SMACZNEGO!

    in reply to: wielkanocne sniadanie #42940
    admin
    Keymaster

    Bardzo prosze o menu na wielkanocne sniadanie. W tym roku wypadaj± u mnie swieta i chcia³abym sie poipsac 🙂 dziekujê.

    in reply to: Kuchnia brytyjska #42933
    admin
    Keymaster

    Bazylio mog³aby¶ mi te¿ przes³aæ (tylko t³umaczenie proszê, bo z angielskim to u mnie jeszcze kiepsko)? PROSZÊ

    PS. Mój adres to [email protected]

    in reply to: Kuchnia brytyjska #42932
    admin
    Keymaster

    Bazylio mog³aby¶ mi te¿ przes³aæ (tylko t³umaczenie proszê, bo z angielskim to u mnie jeszcze kiepsko)? PROSZÊ

    PS. Mój adres to [email protected]

    in reply to: Kuchnia brytyjska #42931
    admin
    Keymaster

    Bazylio mog³aby¶ mi te¿ przes³aæ (tylko t³umaczenie proszê, bo z angielskim to u mnie jeszcze kiepsko)? PROSZÊ

    PS. Mój adres to [email protected]

    in reply to: Drugi Konkurs Pychotki #42886
    admin
    Keymaster

    Witojcie! Wydaje mi siê ¿e pisze we w³a¶ciwym miejscu, zdaje siê tylko ¿e zapomnia³am dopisaæ "przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycje Konkursu Pychotki" przez Ga¼dzinê.To przez tê kawê po…. A co wy my¶lita ¿e u nos w górach to zasiêgu nie mamy, ja te¿ chcê powalczyæ o tego eriksona czy co tam mocie.Nied³ugo nade¶le brakuj±ce zdaje siê cztery przepisy tylko je wyprubuje i trochê siê obrobie.Dzisiaj w nocy znów nawali³o ¶niegu i duje tak ¿e ¶wiata nie widaæ. Mam nadzieje ¿e mnie nie wyrzucita z tego miejsca. Za wyrozumia³o¶æ dziêkujê zw³aszcza ¿e jestem pocz±tkuj±cym intern. I bardzo proszê nie wo³ajcie do mnie " witajcie Ga¼dzina" bo u nos jest podobny wyraz gadzina a to znacy ca³kiem co innego.Wola³a bym " witajcie Ga¼dzino".Wasa Ga¼dzina -góralka prawie spod samiu¶kich tater. 🙂
    A niech tam robota nie zaj±c podom wam przepis na pysn± Æwik³ê po Pastersku:
    1. czerwone buraki 1 kg.
    2. chrzan tarty dwie ³y¿ki, sól, ocet, cukier do smaku odrobina kminku.
    Buraki umyæ, ugotowaæ i zetrzeæ natarce-grube oczka.Chrzan wymieszaæ z burakami, kminkiem, sol±, octem i cukrem.Mo¿na dodac nieco przegotowanej wody gdy bêdzie za suche."Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki"przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42853
    admin
    Keymaster

    Sos jogurtowy

    Sk³ad:
    250 ml chudego jogurtu
    3 ³y¿ki pikantnego ketchupu
    5 z±bków czosnku
    pêczek szczypiorku
    pól pêczka koperku
    25 g sera rokpol
    sól, pieprz, chilli

    Sposób wykonania:
    Ubiæ jogurt z olejem, spor± szczypt± soli i pieprzu. Przelaæ do trzech miseczek.
    Do jednej dodaæ posiekany czosnek i koperek.
    Do drugiej keczup i szczypiorek.
    Do trzeciej roztarty widelcem ser rokpol i szczyptê chilli

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42790
    admin
    Keymaster

    Musaka z cukinii

    Skladniki:
    250 g cukinii
    250 g ziemniakow
    250 g pieczarek
    50 g tartego sera

    Przygotowac sos do musaki – rozgrzac olej, podsmazyc lekko przecisniety przez praske czosnek, nastepnie dodac polowe kartonika pomidorow, zagotowac. Przyprawic na pikantnie oregano, chili, odrobina sosu sojowego, kminku mielonego, zagescic odrobina maki ziemniaczanej i smietany.

    Ziemniaki obrac i pokroic na cienkie plasterki, cukinie na grubsze plastry, pieczarki na cwiartki. Rozgrzac na duzej patelni olej i podsmazyc pieczarki, , podlac szklanka sosu, zagotowac, wrzucic ziemniaki przykyc. Dusic oko³o 3 minut. Wsypac cukinie, dobrze wymieszac, przelozyc do zaroodpornej formy, posypac tartym serem.. Rogrzac piekarnik do 200 C, wstawic naczynie i zapiekac oko³o 40 minut. Smacznego!

    Mo¿na przygotowac wersje z miesem mielonym zamiast pieczarek.

    in reply to: Złota tilapia. #42779
    admin
    Keymaster

    Sk³adniki:
    1/3 ³y¿eczki ziaren pieprzu
    1 go¼dzik
    2 ³y¿eczki cukru
    3 ³y¿ki sosu sojowego
    2 ³y¿ki bia³ego rumu
    1/2 ³y¿eczki startej skórki limonki
    1 ³y¿ka soku limonki
    1 ³y¿eczka tartego imbiru (¶wie¿ego)
    1 ³y¿eczka czosnku w proszku
    1/2 kg tuszki tilapii, pofiletowaæ
    sól, ¶wie¿o mielony pieprz
    2 ³y¿ki oliwy z oliwek albo orzechowej
    1,5 szklanki warzyw pokrojonych w zapa³kê: marchewka, cukini, zolty kabaczek, zielona papryka
    Sposób wykonania:
    Na suchej patelni pra¿yæ ziarna pieprzu i go¼dzik na ¶rednim ogniu, a¿ siê zadymi, ok. minuty. Przesypaæ do mo¼dzierza i pot³uc niezbyt drobno. Na malej patelni na srednim ogniu dusiæ cukier z sosem sojowym, rumem, skórk± i sokiem z limonki. Dodaæ t³uczone przyprawy, imbir, czosnek w proszku i powoli odparowaæ mieszaninê do polowy. Zdj±æ, przecedziæ i och³odziæ. Umie¶ciæ rybê na 20 min. w tej zimnej marynacie. Nagrzaæ piekarnik do 190 C. Rozgrzaæ rondel lub patelnie na ¶rednim ogniu. Wyj±æ rybê z marynaty, przyprawiæ sol± i pieprzem. Marynatê zagotowaæ w rondelku i zdj±æ z ognia. Nalaæ oliwy do rondla, podsma¿yæ filety 2 min. z ka¿dej strony. Roz³o¿yæ przygotowane warzywa na blaszce do pieczenia w 2 rzêdach, na nich po³o¿yæ filety i podpiec 5-7 minut albo a¿ bêd± gotowe. Polaæ filety marynata, podawaæ natychmiast.
    Przepis nades³any na Drug± Edycjê Konkursu A.

    in reply to: Gulasz morski. #42778
    admin
    Keymaster

    Sk³adniki:
    3 ³y¿ki oliwy extra virgin
    1 ³y¿eczka nasion fenku³u (w³oski koper)
    6 z±bków czosnku, posiekaæ
    1 por przekrojony na krzy¿, op³ukany i pokrojony na kr±¿ki ok 1,5 cm
    1 ¶rednia posiekana cebula
    2 ³odygi naciowego selera przeciête wzd³u¿ i drobno pociête
    1 li¶æ laurowy, sol i pieprz
    ma³y pêczek (4-6 ³ody¿ek) ¶wie¿ego tymianku w ca³o¶ci
    trochê pasków pomarañczowej skorki ¶ciêtej cienko, np. obieraczka do ziemniaków
    1/2 szklanki posiekanej natki
    szklanka wytrawnego bia³ego wina
    4 szklanki dobrego roso³u z kurczaka
    1 puszka (ok. pó³ kg) pomidorów w kostce z puszki
    ok. 3/4 kg ryby, czerwony snapper lub tilapia, pokrojonej w kostkê 5 cm
    12 ma³¿y przegrzebek przekrojonych na po³owê
    2 bagietki pokrojone w kromki
    Sos:
    4 z±bki czosnku zmia¿d¿one, bez skorki
    2 upieczone czerwone papryki, osaczone z soku
    2 ma³e czerwone chili papryczki bez nasion albo 1 ³y¿eczka suchych p³atków chili
    2 bagietki (ok. 18 cm dl)
    1/2 ³y¿eczki soli,
    1/4 szklanki p³ynu z gulaszu (jw) zebranego w czasie gotowania
    1 szklanka oliwy
    Sposób wykonania:
    Rozgrzaæ ciê¿ki szeroki rondel na ¶rednim ogniu, wlaæ ok. 3 ³y¿ki oliwy, dodaæ czosnek, pory, cebule, seler i li¶æ laurowy, doprawiæ sola i pieprzem. Dodaæ ³ody¿ki tymianku, wiórki skorki pomarañczowej i 2 gar¶cie posiekanej natki, zostawiaj±c kilka ³ody¿ek do dekoracji. Wymieszaæ, dusiæ 5-8 min, ¿eby por by³ jeszcze jêdrny i zielony. Dodaæ wino i dusiæ pó³ minuty. Wlaæ rosó³ i dodaæ pomidory, dobrze wymieszaæ. W³o¿yæ rybê i przegrzebki, doprawiæ sola i pieprzem, nakryæ i gotowaæ 10-12 min. a¿ ryba zmatowieje.
    Nagrzaæ piekarnik do 120 C po³o¿yæ pokrojone bagietki na blaszce, zostawiaj±c 6 plastrów do sosu jw., lekko zapiec tosty. Do blendera w³o¿yæ 4 z±bki czosnku, upieczona paprykê i papryczki chili ¶wie¿e lub suszone. Po³amaæ od³o¿one 6 kromeczek bagietki bez skórki, od³o¿yæ na talerz, po³aæ je p³ynem z gulaszu, aby by³y wilgotne, do³o¿yæ do blendera z papryka i miksowaæ pulsuj±c, wlewaæ powoli strumyczkiem szklankê oliwy i miksowaæ na g³adki sos, gotowy prze³o¿yæ do miseczki. Ugotowana rybê i przegrzebki wy³o¿yæ do p³askich misek, polaæ wywarem, usuwaj±c uprzednio li¶æ laurowy, ga³±zki tymianku i skórkê pomarañcza. Udekorowaæ natka. Podawaæ z tostami u³o¿onymi po wierzchu potrawy.
    Przepis nades³any na Drug± edycjê Konkursu. A.

    in reply to: Kraków od kuchni #42753
    admin
    Keymaster

    Co do Leonardo musze potwirdzic z pelna premedytacja, i nie jest to autoreklama (choc tam pracuje:)), ze to dobre miejsce. Szef, kuchnia i kelnerzy wkladaja duuuzo serca w to co robia.. Od nas goscie wychodza zawsze usatysfakcjonowani. Zajrzyjcie do nas a zostaniecie ugoszczeni z wielkim sercem, a i jedzenie jest wspaniale o wystroju nie wspominajac.. Jak zajrzycie do Leo i spotkacie kolesia z czyms co przypomina irokeza to bede to pewnie ja;) – powolajcie sie na pychotke.pl:D. A co do knajp meksykanskich to adminowi musze podpowiedziec ze Ga³uszka ma swieta racje. Nie na darmo tam zagladamy… Low Ja bejbe:)
    P.S. dla wszystkich panow
    TACO na Poselskiej to genialne miejsce na randke;) Duzo, dobrze i nie za drogo 😉

    in reply to: Kraków od kuchni #42731
    admin
    Keymaster

    Nie chlopy chlopy Bazylia, tylko moje bejbe to moje bejbe… and don’t touch;)

    in reply to: Kraków od kuchni #42730
    admin
    Keymaster

    Nie chlopy chlopy Bazylia, tylko moje bejbe to moje bejbe… and don’t touch;)

    in reply to: Podlasie #42729
    admin
    Keymaster

    Fajnie piszesz, Ewa 🙂
    Czesto zapomina sie, dzisiejsze granice polityczne przebiegaja zupelnie inaczej niz wieki temu.
    Natomiast ciekawe jest, ze znam sekacz. Z Polski.
    I dokladnie to samo istnieje w pld. Szwecji, a dokladnie mowiac w Skanii. Tam nazywa sie to ”spettekaka” a w lokalnym dialekcie nieco inaczej 😉 Ale dokladnie taka sama technologia 🙂
    Ciekawe tylko, jak to trafilo do Skandynawii z dalekiego Podlasia 😉
    Pozdro
    scandi

Viewing 15 posts - 496 through 510 (of 592 total)