Musaka z cukinii
Skladniki:
250 g cukinii
250 g ziemniakow
250 g pieczarek
50 g tartego sera
Przygotowac sos do musaki – rozgrzac olej, podsmazyc lekko przecisniety przez praske czosnek, nastepnie dodac polowe kartonika pomidorow, zagotowac. Przyprawic na pikantnie oregano, chili, odrobina sosu sojowego, kminku mielonego, zagescic odrobina maki ziemniaczanej i smietany.
Ziemniaki obrac i pokroic na cienkie plasterki, cukinie na grubsze plastry, pieczarki na cwiartki. Rozgrzac na duzej patelni olej i podsmazyc pieczarki, , podlac szklanka sosu, zagotowac, wrzucic ziemniaki przykyc. Dusic oko³o 3 minut. Wsypac cukinie, dobrze wymieszac, przelozyc do zaroodpornej formy, posypac tartym serem.. Rogrzac piekarnik do 200 C, wstawic naczynie i zapiekac oko³o 40 minut. Smacznego!
Mo¿na przygotowac wersje z miesem mielonym zamiast pieczarek.