Sk³adniki:
1/3 ³y¿eczki ziaren pieprzu
1 go¼dzik
2 ³y¿eczki cukru
3 ³y¿ki sosu sojowego
2 ³y¿ki bia³ego rumu
1/2 ³y¿eczki startej skórki limonki
1 ³y¿ka soku limonki
1 ³y¿eczka tartego imbiru (¶wie¿ego)
1 ³y¿eczka czosnku w proszku
1/2 kg tuszki tilapii, pofiletowaæ
sól, ¶wie¿o mielony pieprz
2 ³y¿ki oliwy z oliwek albo orzechowej
1,5 szklanki warzyw pokrojonych w zapa³kê: marchewka, cukini, zolty kabaczek, zielona papryka
Sposób wykonania:
Na suchej patelni pra¿yæ ziarna pieprzu i go¼dzik na ¶rednim ogniu, a¿ siê zadymi, ok. minuty. Przesypaæ do mo¼dzierza i pot³uc niezbyt drobno. Na malej patelni na srednim ogniu dusiæ cukier z sosem sojowym, rumem, skórk± i sokiem z limonki. Dodaæ t³uczone przyprawy, imbir, czosnek w proszku i powoli odparowaæ mieszaninê do polowy. Zdj±æ, przecedziæ i och³odziæ. Umie¶ciæ rybê na 20 min. w tej zimnej marynacie. Nagrzaæ piekarnik do 190 C. Rozgrzaæ rondel lub patelnie na ¶rednim ogniu. Wyj±æ rybê z marynaty, przyprawiæ sol± i pieprzem. Marynatê zagotowaæ w rondelku i zdj±æ z ognia. Nalaæ oliwy do rondla, podsma¿yæ filety 2 min. z ka¿dej strony. Roz³o¿yæ przygotowane warzywa na blaszce do pieczenia w 2 rzêdach, na nich po³o¿yæ filety i podpiec 5-7 minut albo a¿ bêd± gotowe. Polaæ filety marynata, podawaæ natychmiast.
Przepis nades³any na Drug± Edycjê Konkursu A.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi