Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
Impreza typowo sto³owa, wa¿ne jest te¿ to, ¿e jeszcze siê nie wprowadzi³am (tj kuchniê mam zagospodarowan±), jakie¶ drobne prace m±¿ bêdzie jeszcze robi³ dlatego jestem zdana w zasadzie na siebie, mój pomocnik to 4-letnia córka (du¿o mi pomaga, jak ma oczywi¶cie ochotê)
Pozdrawiam i czekamadminKeymasterMój m±¿ równie¿ obchodzi imieniny w czerwcu wiê napiszê co ja planujê przygotowaæ, a mianowicie: tak jak Ty chcê zrobiæ rosó³ (ja dodajê do roso³u ma³e miêsne kuleczki), skrzyde³ka faszerowane pieczarkami, karkówkê i schab faszerowany ¶liwkami, kilka sezonowych sa³atek oraz ciasta. S±dzê, ¿e bêd± truskawki wiêc upiekê biszkop z truskawkami i galaretk±, ciasto "cha³wowe Iwonki", sernik oraz tort z bit± ¶mietan± i owocami. Zazwyczaj przed samymi imieninami wpadnie mi jaki¶ nowy, niespotykany na przyjêciach u znajomych przepis i wykorzystam go.
adminKeymastertinca…ale jakby byla ma³a podpowied¿,by³oby wspaniale.. 🙂
adminKeymasterjadlam i bardzo mi smakuja,podobne w smaku do rybki…takie mam skojarzenia 🙂
adminKeymasterMoja kole¿anka robi³a dzieciom niejadkom puree z kalafiora zamiast ziemniaków, dzieci co prawda troche siê dziwi³y co to za dziwne ziemniaki pachn±ce kapust±, ale jad³y.
Moja mama zawsze robi³a tak: kalafior ugotowaæ, prze³o¿yæ na patelniê (na patelni wcze¶niej ropu¶ciæ mas³o koniecznie ¶mietankowe, do kalafiora pasuje ¶wietankowe), co z grubsza posiekaæ no¿em, wbiæ jajka i zasma¿yæ – jest to moje ulubione danie (z pieczywkiem), nie lubiê siê ob¿eraæ tak na grubo, ¿eby siê nie mo¿na by³o ruszaæ ale kalafiorem zawsze siê tak ob¿eram.
Zupa z kalafiorem czyli ziemniaki, w³oszczyzna, jak ziemniaki siê podgotuj± w³o¿yæ ró¿yczki kalafiora, pogotowaæ trochê, zaprawiæ s³odk± ¶mietan± i dodaæ odrobine mase³ka ¶mietankowego.
Obgotowaæ ró¿yczki kalafiora, odcedziæ wodê, rozrobiæ ciasto nale¶nikowe, moczyæ w cie¶cie, obsma¿aæ.
Juz nied³ugo kalafiory bêd± tañsze i do listy codziennych zakupów trzeba bêdzie dodaæ kalafior 😆
adminKeymasterMoja kole¿anka robi³a dzieciom niejadkom puree z kalafiora zamiast ziemniaków, dzieci co prawda troche siê dziwi³y co to za dziwne ziemniaki pachn±ce kapust±, ale jad³y.
Moja mama zawsze robi³a tak: kalafior ugotowaæ, prze³o¿yæ na patelniê (na patelni wcze¶niej ropu¶ciæ mas³o koniecznie ¶mietankowe, do kalafiora pasuje ¶wietankowe), co z grubsza posiekaæ no¿em, wbiæ jajka i zasma¿yæ – jest to moje ulubione danie (z pieczywkiem), nie lubiê siê ob¿eraæ tak na grubo, ¿eby siê nie mo¿na by³o ruszaæ ale kalafiorem zawsze siê tak ob¿eram.
Zupa z kalafiorem czyli ziemniaki, w³oszczyzna, jak ziemniaki siê podgotuj± w³o¿yæ ró¿yczki kalafiora, pogotowaæ trochê, zaprawiæ s³odk± ¶mietan± i dodaæ odrobine mase³ka ¶mietankowego.
Obgotowaæ ró¿yczki kalafiora, odcedziæ wodê, rozrobiæ ciasto nale¶nikowe, moczyæ w cie¶cie, obsma¿aæ.
Juz nied³ugo kalafiory bêd± tañsze i do listy codziennych zakupów trzeba bêdzie dodaæ kalafior 😆
adminKeymasterBazylio, masz racje. Zmiana stylu od¿ywiania to jest podstawa. No i jeszcze dochodzi wiele innych czynników jak wiek, cechy genetyczne itd. Ka¿dy organizm jest inny i nie ma jednej, jedynej m±drej wskazówki, ¿e to ma byæ tak a nie inaczej.
Moja kole¿anka (co prawda m³odsza ode mnie o 8 lat) stosowa³ pewna diete i schud³a 23 kg w ci±gu roku. Przez dwa lata utrzymywa³a wagê ci±gle kontroluj±c siê, juz mo¿e nie tak drastycznie ale jednak. Pó¿niej zaczê³a je¶æ "normalnie".
Przyty³a juz ok. 10 kg.
Ech KOBIETY, ale¿ my mamy problemy hihiadminKeymasterTen efekt ponownego tycia jest doskonale opisany w ksi±¿ce "Je¶æ aby schudn±æ",
autor Michel Montignac. Miesi±c temu natknê³am sie na tê ksi±zke. Przerobi³am juz w swoim zyciu sporo ró¿nych diet i z tym samym skutkiem. Ale, ze jestem osoba niska, ka¿de kilka kilogramów wiêcej to dla mnie problem. No wiêc ca³y czas walcze 🙂
Zaczê³am stosowaæ sie do wskazówek z tej ksi±zki. W ci±gu miesi±ca schud³am 4 kg, tak wiêc niewiele, ale wed³ug zapewnieñ autora tu nie wyst±pi efekt "jojo".
W dodatku czuje sie ¶wietnie i wcale nie musze siê g³odziæ.
Polega to tylko na wyeliminowaniu z diety co niektórych potraw i umiejetnym zestawieniu posi³ków.
Tak wiêc mam nadzieje, ¿e bede sobie tak chud³a powolutku 🙂
Poczekam 🙂adminKeymastervjesja..gdyby to by³o mozliwe przeslalabym Ci milem pare gol±bkow…juz nie draznie Cie :laugh:
adminKeymasterDzisaj robilam gol±bki z m³odej kapusty ..nie mog±c sie doczekac jak sie udusz± na surowo potrafilam zje¶c 3 sztuki..super..pyszne :rolleyes:
adminKeymasterTo nie ja ale moja kole¿anka (w latach wczesnej m³odo¶ci) " doprawi³a " kapu¶niak tak ,¿e do dzisjaj siê z niej ¶miejemy.Jej mama sporz±dzi³a zasma¿kê ale nie mia³a czasu sama wlaæ jej do zupy i poprosi³a córkê ¿eby ona da³a to zrobi³a.Owszem da³a ale…z ca³± patelni±!!!!!!
adminKeymasterMoja rodzinka uwielbia kapustkê zabielan± mlekiem.Kapustkê szatkujê,lekko obgotujê w wodzie i do odcedzonej dodajê zeszklon± na t³uszczu (margaryna lub mas³o) jedn± g³ówkê ¶redniej cebuli oraz niedu¿o wody (ok 0,5 szklanki) , 1 roso³ek i odrobinê wegety lub jarzynki.Gotujê krótko i zagêszczam zawiesin± sporz±dzon± : 0,5 szkl. mleka,1-2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany, 1 ³y¿ka m±ki (wymieszaæ i wlaæ do akpusty).Dodajê 1-2 ³y¿ki siekanego koperku.Do smaku doprawiam jeszcze pieprzem,sol±,odrobin± cukru,kwaskiem cytrynowym.Jest super zw³aszcza do m³odych ziemniaczków.Zyczê s m a c z n e g o !!!!
adminKeymasterznam dobry przepis na szpinak dla odchudzaj±cych siê , a oto on. Jedna torebka mro¿onego szpinaku
kostka twaro¿ku pó³t³ustego
3 ³y¿ki ¶mietany
2 ³y¿ki mas³a
2 z±bki czosnku
makaron ugotowany al dente oko³o pó³ paczki.
Makaron gotujemy , w tym czasie sma¿ymy przez kilka minut odmro¿ony szpinak na ma¶le , dodajemy rozdrobniony twaro¿ek, czosnek ,po kilku minutach ¶mietanê.Wszystko mieszamy , solimy i pieprzymy do smaku, bardzo smaczne, polecam.adminKeymasterniestety nie mam tego tekstu, poniewa¿ czyta³am to bêd±c w Stanach.
adminKeymasterJa znam kilka sposobow na kalafior,jednym jest taki jak Anerite poda³a z maslem i bu³k±,ale robiê tez tak..Gotuje kalafior,ale bardzo krotko przecinam na dosc grube plastry,w jajku i bulce otaczam i smarze..jako dodatk do drugiego dania.Anerita pos³ucham ciebie i bede tak bulkê rumienila..Viesja masz dobry pomysl ..
-
AuthorPosts