Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
dobra stronke podales::) wa¶nie zamowi³am sobie to urz±dzenie do chleba,tylko gdzie indziej …
adminKeymasterJa do sa³atki z kalafiora i kukurydzy dodajê jeszcze sparzone rodzynki. Przyprawiam sol± i piprzem, dodajê majonez i jest pychotka.
adminKeymasterPszczo³y Drogie, potrzebna mi jeszcze jaka¶ ciekawa sa³atka :rolleyes:
adminKeymasterUwa¿am to za ¶wietny pomys³. Osobi¶cie sama praktycznie nie gotujê i taki poradnik by³ by ciekawym rozwi±zaniem. Czekam z niecierpliwoscia na jego zrealizowanie.
adminKeymasterDziêkuje Krystyno za wszystkie rady!
Mój m±¿ zainteresowa³ siê tymi skrzyde³kami, z pracami te¿ siê chyba wyrobi wiêc pomo¿e z wyjmowaniem kostek (takie prace zazwyczaj na niego spadaj±), kotleciki z pieczarkami te¿ do zastanowienia, jak równie¿ karkówka.
Mam ju¿ umówone kupno miêska wieprzowego na przysz³± sobotê, powinno starczyæ tej karkówce czasu.
Imieniny zrobimy w koñcu 02 VII, mój m±¿ Pawe³ – 29 VIadminKeymasterWiola, nie wiem kiedy s± imieniny Twego mê¿a, ale je¿eli masz jeszcze tydzieñ to proponujê Ci zrobiæ karkówkê- jest smaczna na gor±coz sosem pieczeniowym oraz na zimno z chrzanem lub sosem majonezowo-chrzanowym. Miêsko posypane obficie przyprawami ( majeranek, czosnek , sól , pieprz zio³owy i naturalny) i skropione alkocholem lub zwyk³± wod± musi le¿eæ w ch³odnym miejscu przez tydzieñ. Codziennie musisz je obracaæ w miseczce. Powinien wytworzyæ siê z miêsa sos. Po tygodniu odparzasz je (nie gotujesz) w garnku i w zale¿no¶ci od chêci robisz sos pieczeniowy lub chrzanowy. Ja podajê najpierw na ciep³o, a je¿eli zostanie zjadamy resztê z chrzanem na zimno. Jest bardzo pachn±ce i smaczne.
adminKeymasterGdy zostaje mi pieczony kurczak wówczas robiê z niego sa³atkê. Gotujê torebkê ry¿u( czasami zostaje z obiadu, bo kurczaka te¿ podajê z ry¿em), kurczaka obieram ze skórki i krojê w kostkê, dodajê pokrojony ogórek (korniszon lub kwaszony), gotowane, pokrojone w kostkê jajko, groszek zielony, cebulkê lub szczypiorek, majonez wymieszany z czosnkiem, przyprawiam to sol± i pieprzem. Salaterkê wyk³adam li¶æmi sa³aty, tak by wystawa³y trochê nad salaterkê i wk³adam sa³atkê. Po wierzchu posypujê drobno pokrojonym szczypiorkiem.Jest smaczna.
adminKeymasterWiolu, je¿eli smakowa³y pieczarki faszerowane to bêd± smakowa³y równie¿ skrzyde³ka. Je¿eli uznasz , ¿e wykonanie ich jest zbyt k³opotliwe to mo¿esz zrobiæ kotleciki schabowe nadziewane pieczarkami. Farsz taki jak do skrzyde³ek. Kotlety rozbijasz , posypujesz przyprawami, nak³adasz farsz , sk³adasz na pó³ i spinasz wyka³aczk± , nastêpnie panierujesz i pieczesz na do¶æ g³êbokim oleju. Co o tym my¶lisz.
adminKeymasteroj gapa ze mnie jest napisane:)
adminKeymasterKrystyna..bardzo ciekawa jestem tych skrzydelek…. jak je faszerujesz..napisz proszê..
adminKeymasterDziêki za rady!
Jak wcze¶niej pisa³am, poprzednio robili¶my grilla, ¶wietnie wychodzi³y pieczarki (ich "czapki") nadziewane farszem: cebulka, natka pietruszki, ogonki z pieczarek, szynka gotowana – wszystko w kostkê, doprawiæ + bia³e wino. Zastanawiam siê nad sa³atk± na tej bazie.adminKeymasterKo¶ci ze skrzyde³ek bardzo ³atwo daj± siê wyj±æ.Potrzebny jest tylko ostry , ma³y no¿yk z czubkiem. Je¿eli boisz siê, ¿e nie wyrobisz siê w dniu imienin, to skrzyde³ka zrób dzieñ wcze¶niej, tylko ich nie piecz. Pozostaw je w lodówce nadziane farszem. A upiec zd±¿ysz w dniu imienin. Wêdlina u mnie te¿ nie idzie na imprezach, ale stawiam j± na niewielkich pó³miskach ,³adnie udekorowan±, tak ¿e dekoracji jest wiêcej ni¿ wêdlin. Przepisy na sa³atki podam Ci innego dnia.
adminKeymasterDroga Krystyno! Czy przewidujesz w swoim menu jakie¶ wêdliny? Z tego co zauwa¿y³am ostatnio wêdliny niezbyt dobrze id±, zastanawiam siê nad pieczonym miêskiem, takim w folii z przyprawkami.
Pomêczê Ciê jeszcze, jakie sa³atki?
Je¶li chodzi o te skrzyde³ka to strasznie mnie zaciekawi³o, zastanawiam siê nad wyci±ganiem tych ko¶ci, ja zupe³nie mam do tego lewe rêce. Je¶li chodzi o przepisy wiem wiele, ale w przypadku przepisów, które wymagaj± wprawy jest problem.adminKeymasterNa dania , które zaproponowa³am przepisy znajdziecie w internecie.
Ja troszeczkê zmieniam sk³adniki niektórych dañ i np. skrzyde³ka faszerowane – zamiast miêsa mielonego przygotowujê farsz z pieczarek, cebulki i przypraw. Ciebulkê krojê w kosteczkê i podpiekam na patelni na mase³ku dodajê do tego pokrojone pieczarki i nadal podpiekam , aby smak by³ lepszy przyprawiam to kostk± bulionu grzybowego (rozkruszam do podpieczonych grzybków z cebulk± i mieszam) i dodajê jeszcze troszeczkê bu³ki tartej. Skrzyde³ka dzieñ wcze¶niej pozbawiam ko¶ci ( 2 kostki wyjmujê ostatni± zostawiam) i zasypujê je delikatem czerwonym. Nastêpnego dnia nadziewam je farszem grzybowym , uk³adam na blaszce posmarowanej olejem i piekê w temperaturze 180 C przez ok. 45 min.Podajê je z ry¿em. Je¿eli nie wejdzie mi ca³y farsz do skrzyde³ek to dodajê go do ry¿u, dolewam te¿ troszeczkê t³uszczyku, który wypiek³ siê ze skrzyde³ek i kukurydzê z puszki i jest bardzo smaczny zestaw.Piszê ten przepis z pamiêci, ale mam nadziejê , ¿e nic nie pominê³am. ¯yczê smacznegoadminKeymasterKrystyno!
Smakowite, to co piszesz, najbardziej ciekawi± mnie te skrzyde³ka i sa³atki.
Planujê tradycyjn± tj groszek, marchewka ….Ciasto proste i super to biszkopt prze³o¿ony bit± ¶mietan±, nas±czony mlekiem, posypany wiórkami – ale ostatnio robi³am kilka razy, nie chcê sie za bardzo powtarzaæ.
-
AuthorPosts