Składniki:
- 4 sprawione flądry,
- 4 łyżki soku cytrynowego,
- 15 dag przerośniętego boczku,
- 2 cebule,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka bialego pieprzu,
- 2 łyżki mąki,
- 1 sparzona cytryna.
Sposób przyrządzenia:
Rybę opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 10 min. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i pokroić w krążki. Boczek wytopić na patelni i wyjąć. Cebulę zeszklić na tłuszczu wytopionym z boczku, wyjąć z patelni i wymieszać z boczkiem. Rybę osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu z boczku 2-4 min. z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę z boczkiem podgrzać na patelni, dodać zieleninę, wymieszać, sosem polać filety. Cytrynę pokroić w ćwiartki lub ósemki i ozdobić każdą porcję ryby.