Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z zająca z wiśniowym ryżem

 

250 g długoziarnistego ryżu

wrzucić do

1 I wrzącej osolonej wody

i gotować 15 minut do miękkości z

1 słoika wiśni (670 g)

przełożyć wiśnie z ich sokiem do garnka, dodać

1 laskę cynamonu

oraz

5 goździków

i doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zestawić garnek z ognia i odstawić na około 15 minut, by wiśnie przeszły smakiem korzennych przypraw następnie łyżką cedzakową wyjąć wiśnie, wmieszać je do ryżu i odstawić w ciepłe miejsce

1 łyżkę skrobi ziemniaczanej

rozmieszać w

2 łyżkach wody

i wlać do soku wiśniowego, zagotować, następnie wmieszać

20 ml likieru wiśniowego

oraz

1 łyżkę ostrej musztardy

i doprawić do smaku

solą, cukrem
100 g migdałowych makaroników

z grubsza rozgnieść, następnie drobno zemleć w maszynce

4 filety z zająca (po 150 g każdy)

obmyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, przyprawić

solą, pieprzem

i obtoczyć w zmielonych na panier makaronikach, roztopić

30 g masła sklarowanego

i obsmażać na nim filety z zająca przez 4 minuty ze wszystkich stron, następnie zawinąć je w folię aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce, ryż wiśniowy z filetami z zająca rozłożyć na talerzach, podawać z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *